Att rädda liv är stort

Region Kronoberg är en stor och trygg arbetsplats där man aldrig står själv, här får man alltid stöd av kollegor när det behövs, säger Cecilia Nilsson som jobbar som barnundersköterska på neonatalavdelningen på Centrallasarettet i Växjö. – Det ger så otroligt mycket att få hjälpa barn och deras familjer. Jag känner att vi kan ge dem en bra vård som de är nöjda med.

Känslan av att göra ett värdefullt jobb fick Cecilia redan då hon gjorde praktik på barnavdelningen i Växjö under gymnasiets andra år. Praktiken levde upp till förväntningarna.

– Jag har alltid velat jobba med barn och omvårdnad, det har alltid känts självklart, säger hon.

Det var också tack vare praktiken som Cecilia fick in en fot inom barnsjukvåren. När hon var färdigutbildad undersköterska gick hon upp till chefen på sin gamla praktikplats och frågade efter jobb, hon blev då erbjuden en timanställning. Efter en tid fick hon frågan om hon ville börja jobba på neonatalavdelningen.

– Det var hedrande att faktiskt få ett erbjudande, givetvis tackade jag ja. Åren har gått och Cecilia trivs fortfarande lika bra med sitt arbete som när hon började.

– Jag har kanske inte den högsta lönen som barnundersköterska men pengarna spelar faktiskt inte så stor roll. Det bästa av allt är att jag får vara med och rädda liv, det är stort!

Fått självförtroende

Cecilia har en trygg grund att stå på. En känsla av att kunna sitt jobb och göra det bra. Hon har via jobbet tagit flera körkort för att säkerställa sin kompetens på arbetsplatsen men har också gått en vidareutbildning inom området barn. Allt detta har bidragit till ett självförtroende och en trygghet i arbetet. Hon berättar om ett tillfälle då hon och tre andra barnundersköterskor fick hålla i en amningsutbildning för hela personalgruppen.

– Vi som var nyast i gruppen fick ta ett kliv framåt fast det fanns flera andra med högre kompetens. Här finns ingen hierarki utan alla är med och bidrar. Här har det alltid har funnits någon som trott på mig och det har utvecklat mig som människa, säger Cecilia.

Ständig utveckling

Cecilia trivs bra som barnundersköterska. I nuläget har hon inga planer att läsa vidare till sjuksköterska.

– Jag känner att jag fortfarande har möjlighet att utvecklas mer i min roll som barnundersköterska och det är jag nöjd med. Inom neonatalvården går utvecklingen hela tiden framåt och det gör att man lär sig nya saker hela tiden. Det är både inspirerande och spännande.

– Jag har hittat min plats, menar hon.

Senast uppdaterad: 13 januari 2015