Jan-Ove har ett strålande jobb

Behöver man vara väldigt smart för att bli sjukhusfysiker? – Nej då, skrattar Jan-Ove Christoffersson. Man behöver bara vara glad och vacker! Han är den närsynta sjukhusfysikern som egentligen skulle bli meteorolog, men då krävdes också en utbildning som flygnavigatör. Det var där närsyntheten satte stopp och slumpen satte in. Frågan är hur intresset gick från solstrålar till strålningsfysik?

Att vara fysiker och samtidigt tro på slumpen, går det? Jo då, i alla fall om du frågar en av Landstinget Kronobergs strålningsexperter Jan-Ove Christoffersson. Istället för att bli meteorolog blev han sjukhusfysiker och därefter både doktor och docent. Han har dessutom hunnit med att jobba i såväl Lund, Malmö, Kalmar som Blekinge. Dels som sjukhusfysiker, men också som forskare och undervisare. I Region Kronoberg har han jobbat i fyra år.

- Jag är född på Centrallasarettet i Växjö, och det var på tiden att komma hem nu, säger han och ler.

Där det finns strålning - där finns vi

Som sjukhusfysiker arbetar man med allt som har med strålning att göra. Jan-Ove och hans kollegor har ett finger med i spelet i varje gång strålning spelar in, och strålning finns det gott om på ett sjukhus. Har du kanske gått på en mammografi? Eller kanske känner du någon som fått strålbehandling mot en tumör? Då har Jan-Ove och hans kollegor funnits i bakgrunden och sett så att allt går rätt till. I sitt arbete hanterar han allt från radioaktiva ämnen till UV-ljus och röntgenstrålning. Men vad betyder allt det egentligen?

- Man kan säga att vi arbetar med strålningens alla aspekter, förklarar Jan-Ove. Det handlar bland annat om hur strålningen mäts, hur den skapas och inte minst hur den uppför sig i kroppen hos den enskilda patienten.

Regionens experter

Den strålning patienter och personal utsätts för inom vården är en stor del av Jan-Oves arbete, men han har flera andra uppgifter. Att vara sjukhusfysiker innebär också att ansvara för strålskydd och strålsäkerhet för patient och personal. Eller som Jan-Ove säger, "ha koll på alla strålar kors och tvärs".

- Vi är landstingets experter inom strålningsfysik. Det betyder att en stor del av arbetet också är att hålla sig uppdaterad och följa med i forskningen, säger Jan-Ove.

Det är också det som är det bästa med jobbet menar han. Den ständiga omväxlingen, att ingen dag är den andra lik. Han drivs av att finnas tillgänglig för verksamheter i strålningsfrågor och kunna bidra till enskilda patienters diagnostik och behandling.

Goda möjligheter till jobb

För den som är intresserad av en karriär som strålningsfysiker finns det flera vägar att gå berättar Jan-Ove. Numera är det mest naturliga att välja sjukhusfysikerprogrammet på universitetet. Själv läste han matematik, fysik och medicinsk strålningsfysik innan han kom på att det var sjukhusfysiker han ville bli. Efter att ha sökt utbildningen och kommit in i såväl Stockholm, Göteborg som Lund var det återigen slumpen som fick avgöra framtiden.

- Jag tänkte att jag ringer väl och frågar lite mer om utbildningen. Först ringde jag till Stockholm men det var ingen som svarade. Sen ringde jag till Göteborg, men de svarade inte där heller. Då var det bara Lund kvar och där svarade de, så det var så det blev som det blev, berättar Jan-Ove.

Förutom på sjukhus finns det jobb inom bland annat läkemedelsindustrin, akademin eller inom kärnkraftsområdet, berättar han. Och möjligheterna till arbete är goda.

En slumpens man

Det må ha varit ett synfel som förde honom in på banan, men det var trivsel som fick honom att stanna kvar. Från solens strålar till sjukvårdens, från Småland till Skåne och tillbaka igen. Jan-Ove berättar att det inte funnits en dag det varit tungt att gå till jobbet.

Men hur var det nu, hur gick du från solstrålar till strålningsfysik?

- Ja du, säger Jan-Ove och tänker efter. Om jag ska vara ärlig minns jag inte riktigt varför jag blev sjukhusfysiker, men i efterhand är jag glad att det blev som det blev!

Senast uppdaterad: 13 januari 2015