Bilden saknar en alternativtext.

Per, social tekniker som fixar dialysen

Per Haarvig är sjuksköterska på dialysenheten på Ljungby Lasarett. Han skiner upp när han får besök och börjar direkt berätta om den verksamhet han så uppenbart har kärlek till.

Många tror att det här är ett smalt område, men det är det inte. Sjukdomarna bakom dialysbehovet är så många och spännande! Det finns till exempel en sjukdom som bara visar sig på män – och som sprids från pappor till döttrar och från mödrar till söner. Hur intressant är inte det?

Per tar fram en konstgjord njure och börjar förklara vad som händer i kroppen:

När en njure inte fungerar kan man jämföra det med ett kaffefilter som har gått sönder. En massa gifter åker tillbaka ut i blodet, som då måste få hjälp att renas.

Externt reningsverk

Reningen kallas dialys och görs på patienter som har gravt nedsatt njurfunktion på grund av till exempel sjukdom. Behandlingen ges tre till fyra gånger i veckan och behandlingstiden varierar från fyra till sex timmar.

För vissa patienter kan vi vara den största sociala kontakten de har på hela veckan, så det är klart att vi lär känna dem – och de oss. Det är fint när de lär känna varandra också, drar ihop sängarna och småpratar medan maskinerna jobbar, berättar Per.

Slumpen avgjorde dialysbanan

Per är social, sitter i styrelsen för personalklubben och tycker om att gå på quiz på kvällarna. Men dialysintresset är egentligen en slump.

När jag var nyfärdig sjuksköterska jobbade jag kväll på en avdelning som hade sex njurplatser. På en av platserna var jag tvungen att lyckas byta en stomipåse. Eftersom jag var själv fick jag läsa i instruktionen hur man gjorde. Och jag lyckades!

Han skakar på huvudet och ler åt minnet.

Efter den natten stegade jag iväg till den ordinarie och sa: När jag jobbar vill jag veta vad jag gör och varför, så nu vill jag skugga dig ett tag.

Och så blev han kvar där.

Vattenrenare och minitekniker

Kom med så ska jag visa en häftig sak, säger Per och går iväg neråt korridoren. Vi har en maskin som gör det renaste vattnet!

Han öppnar en dörr och kliver in i ett maskinrum.

– Vi gör av med 500 milliliter vatten per dialysmaskin per minut. Det vattnet måste vara helt rent. Vår vattenrenare här gör det möjligt genom att vanligt dricksvatten får gå igenom flera sektioner där det plockas bort smuts, kalk och andra ämnen. Ut kommer helt rent vatten.

Per pekar och visar maskinens olika delar. Det märks att han vet vad han pratar om.

När vattnet är rent skickas det ut till var och en av våra dialysmaskiner. Där kan vi sedan skräddarsy varje behandling och stoppa tillbaka de ämnen en specifik patient behöver för att dialysen ska fungera optimalt.

Han tillägger:

Hos oss underlättar det att vara tekniskt intresserad. Vi blir ju minitekniker som ska se till att maskinerna fungerar, och gärna kunna fixa enklare fel själva.

Efter ett varv runt lokalerna, som Per själv har varit med och planerat, stannar han upp:

Det händer mycket inom transplantation- och dialysområdet. Det kommer nya behandlingar och nu är det till exempel okej att transplanera från personer med en annan blodgrupp än mottagaren. Visste du det?

Enda skillnaden är att det krävs en annan medicinering. Och en och annan Per Haarvig som sköter dialysen efteråt.

Senast uppdaterad: 18 augusti 2016