Bilden saknar en alternativtext.

Therese Ek, biomedicinsk analytiker

Therese Ek är biomedicinsk analytiker på klinisk kemi och transfusionsmedicin på Ljungby lasarett.

Att vara biomedicinsk analytiker, BMA, är lite som att vara sjukhusets detektiv. Det är ett spännande och härligt arbete med mycket frihet under ansvar. Med analyser av olika typer av prover hjälper vi läkarna att komma fram till rätt diagnos. Jag får vara med och hjälpa patienterna, även om det oftast är indirekt.

Arbetet är väldigt varierat, ingen dag är den andra lik. Vi turas om att sköta blodgivning, provtagning, ta emot prover och att jobba med olika analyser. Det kan till exempel handla om att räkna celler i blod eller analysera kroppssalter och enzymer. Allt för att hitta vad som är "fel" och bidra till att patienten får rätt behandling.

Jag gillar mitt jobb för att det är självständigt och omväxlande. Jag får ofta möjlighet att tänka utanför ramarna, ett steg längre. Ibland känns det nästan som att det är ett kall...

I Region Kronoberg känner jag mig delaktig i det stora hela. Det känns som om man blir "sedd" som en person. Eftersom vi är en liten region är det lättare att samarbeta mellan professionerna och därmed avsevärt förkorta tiden mellan ord och handling.

"Vi är tillräcklig små för att jag ska kunna påverka min arbetssituation. Beslutsvägarna är korta och vi lär känna varandra och hjälper varandra."

Senast uppdaterad: 2 februari 2016