Thomas har valt rätt

Thomas Zucconi Mazzini känner ingen tvekan. Valet att specialisera sig inom psykiatrin är inget han ångrar. – För många läkare brukar det vara svårt att välja ett område, men jag hade bestämt mig sedan länge. Den mänskliga hjärnan och vårt känsloliv är så otroligt fascinerande, inget är så komplicerat och intressant.

– Mitt arbete är spännande, men också otroligt meningsfullt, säger Thomas, som gör sin specialisttjänstgöring (ST) på vuxenpsykiatrin i Region Kronoberg.

Från allra första början var Thomas inne på att bli psykolog. Men han kom fram till att en läkarutbildning skulle ge den bredd han var ute efter. Redan i samband med sin läkarexamen fick Thomas bevis för att han var inne på rätt bana. Under studietiden vikarierade han extra som underläkare inom psykiatrin.

– En kvinna med alkoholproblem kom in akut och vi hade ett långt samtal om livet i allmänhet och missbruk i synnerhet. Jag försökte motivera henne till att leva nyktert, berättar han.

Några månader senare tog han sin examen och blev firad av vänner och familj utanför domkyrkan i Linköping. Plötsligt kom det fram en kvinna som kände igen Thomas.

– Hon kramade om mig och tackade för att hon hade fått tillbaka sitt liv igen. Det var kvinnan jag hade mött några månader tidigare. Det glömmer jag aldrig, säger han.

Människor, och inte minst unga människor, mår allt sämre, berättar Thomas. Den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15-45 år är självmord. Därför känns det extra viktigt och meningsfullt att jobba inom psykiatrin.

– Jag kan vara med och rädda människors liv, säger Thomas.

Ett bra län att jobba och bo i

När det var dags att göra sin AT sökte sig Thomas till sin gamla hemstad Växjö. Något av universitetssjukhusen lockade inte.

– Detta är en lagom stor region. På ett större sjukhus får man inte samma ansvar och utrymme. Redan från första dagen var stämningen välkomnande och öppen. Här ses man som en extra resurs och jag känner att jag verkligen tillför något.

Thomas tycker att det finns många fördelar med just Region Kronoberg. Som ST-läkare har han möjlighet att gå på många utbildningar och får även tid för egna studier.

– Det ska ju finnas tid för studier, men många ST-läkare har ändå svårt att få den tiden avsatt. Här har det inte varit några problem att få sätta sig och läsa en halvdag i veckan, berättar Thomas.

Han känner många som är inflyttade kronobergare. Deras uppfattning om länet är att det är lätt att skapa kontakter och att stämningen är lättsam och inbjudande.

– Vi är flera ST-läkare som brukar träffas regelbundet och äta lunch ihop. Det är förstås ett trevligt inslag och ett bra sätt för oss att utbyta erfarenheter med varandra, säger han.

Thomas är bosatt i Växjö, en stad som han gärna pratar gott om.

– Det är väldigt barnvänligt med cykelavstånd överallt. Här finns allt man kan önska sig. Det finns en positiv anda i hela länet.

Senast uppdaterad: 13 januari 2015