Musik, dans och teater

Musikområdet är av tradition starkt i Kronoberg. Länets invånare lyssnar på musik, går på konsert och skapar musik i högre utsträckning än genomsnittet i riket. Även teatern har en stark kulturell infrastruktur i Kronoberg. De senaste åren har ett strategiskt utvecklingsarbete genomförts för att öka närvaron av professionell dans i regionen genom egenproduktion, samproduktion, residens och gästspelsverksamhet.

Region Kronoberg utvecklar kulturområdet tillsammans med och ofta genom aktörer i och utanför Kronoberg.

Kulturorganisationer med regionala uppdrag

Musik i Syd, med kammarorkestern Musica Vitae och Smålands musikarkiv, syftar till att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser i Skåne och Kronoberg.

Organisationsform

Aktiebolag som ägs till 50 % av Region Kronoberg (via stiftelsen Musik i Kronoberg) och 50 % av Region Skåne (via stiftelsen Musik i Skåne)

Styrdokument

Bolagsordning Musik i Syd AB, pdf, öppnas i nytt fönster

Ägardirektiv Musik i Syd AB, pdf, öppnas i nytt fönster

Regionteatern Blekinge Kronoberg är en scenkonstinstitution för två län och producerar, stimulerar och ger teater- och dansföreställningar för barn, unga och vuxna.

Organisationsform

Aktiebolag som ägs till 49 % av Region Kronoberg, 29 % Landstinget Blekinge och 22 % Växjö kommun.

Styrdokument

Bolagsordning AB Regionteatern Blekinge Kronoberg.pdf

Ägardirektiv AB Regionteatern Blekinge Kronoberg, pdf

Tilläggsuppdrag för dansfrämjande verksamhet, pdf

Riksteatern Kronoberg är en scenkonstfrämjande verksamhet som stöttar och stärker de lokala riksteaterföreningarna i länet.

Ideell förening

Senast uppdaterad: 17 maj 2018