Fler nyheter
Eleverna fick prova operationskläder. Foto: Mats Samuelsson Eleverna fick prova operationskläder. Foto: Mats Samuelsson

3 februari 2020

369 elever i Kronoberg ska söka en vård- och omsorgsutbildning

Den 8 januari gick startskottet för årets Upplevelseverkstäder på kliniskt träningscentrum i Växjö och Ljungby. Hit välkomnades alla Kronobergs åttondeklassare där de fick testa på arbete i vård och omsorg under parollen ”göra inte höra”.

Totalt besöktes verkstäderna av cirka 2500 elever, lärare, elevassistenter, studie- och yrkesvägledare och skolsköterskor. När eleverna fått prova på alla vård- och omsorgsstationer fick de fylla i en kort utvärdering. Resultatet visade att flera hade fått en mer positiv bild av branschen och på frågan om de tänker söka en vård- och omsorgsutbildning svarade 369 elever ja.

Att alla elever i årskurs 8 deltar på Upplevelseverkstäder i en region är unikt och genomförs inte på något annat ställe i landet på det här sättet. Undersköterskor och motsvarande är vår största yrkesgrupp och där behöver vi öka andelen sökande. Yrket är fantastiskt, personalen gör skillnad varje dag, valmöjligheter och utvecklingsområden i branschen är många vilket är viktigt att vi visar våra ungdomar, säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare för Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Bakom Upplevelseverkstad står Vård- och omsorgscollege Kronoberg tillsammans med Region Kronoberg och länets åtta kommuner. Vård- och omsorgscollege Kronoberg är en samverkan mellan skola och arbetsliv med främsta syfte att öka attraktionen för branschen.

Relaterade nyheter

Jättebra Kronoberg men vi behöver bli fler!

5 juni 2020

Sedan Region Kronoberg anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare den första juni har 300 nya frivilliga livräddare anslutit sig via appen. Redan de två första dagarna skickades tre larm om misstänkt hjä...

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

4 juni 2020

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.

Nationellt museum kommer till Kronoberg

29 maj 2020

Region Kronoberg inleder ännu ett samarbete med ett nationellt museum – Naturhistoriska riksmuseet. Samarbetet sker genom undervisningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder som verkar för att öka barn...

Digitala kallelser på gång i regionen

27 maj 2020

Nu testar Region Kronoberg digitala kallelser. Patienten kan hämta sin kallelse i en digital brevlåda till mobil eller dator. Det är snabbare, säkrare och bättre för miljön.