Fler nyheter

4 oktober 2018

Vård- och omsorgscollege Kronoberg nominerat till jämställdhetspris

Vård- och omsorgscollege Kronoberg – ett samarbete för att höja kvalitet och status på vård- och omsorgsyrken – har blivit nominerat till Svenska Jämställdhetspriset.

Det är oerhört överraskande och hedrande att vi har blivit nominerade till denna fina utmärkelse. Det här ger än mer energi och kraft att tillsammans fortsätta arbetet för fria yrkes- och studieval, säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som delas ut varje år på www.forumjamstalldhet.se, Sveriges största konferens för jämställdhetsfrågor. Priset delas ut till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle.

Arbete för ökad jämställdhet

Vård- och omsorgscollege Kronoberg har arbetat på flera sätt för att öka kunskapen om jämställdhet och öppna upp för fler att arbeta inom vård och omsorg:

  • Skrivit rapporten ”Män i vård och omsorg” 2014 tillsammans med länsstyrelsen och Region Kronoberg
  • Deltagit i ett tvåårigt projekt för jämställd regional tillväxt som bland annat resulterat i fotoutställningen ”Känner du igen en kollega”
  • Tagit fram ett studie- och yrkesvägledningsverktyg tillsammans med Teknikcollege Kronoberg och Region Kronoberg, Våga välja Yrke, som lanseras i oktober
  • Genomfört utbildningar och föreläsningar om jämställdhet för styrgrupper, vård- och omsorgslärare och handledare i kommuner och region

Mer personal efterfrågas och det finns stora jobb- och karriärmöjligheter inom vård och omsorg.

Människor ska få möjlighet att välja yrke utifrån sina intressen och vi behöver alla hjälpas åt för att klara framtidens vård och omsorg, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

Vård- och omsorgscollege Kronoberg är ett regionalt samarbete för utbildningsanordnare och arbetsliv för att tillsammans höja kompetensen och kvaliteten samt öka attraktionskraften för arbete och utbildningar inom vård och omsorg. Samverkansparter är Kronobergs kommuner, Region Kronoberg, Eductus, Lernia, Växjö fria gymnasium och vuxenutbildning, Attendo, KUI och fackförbundet Kommunal. Mer information om Vård- och omsorgscollege Kronoberg finns på www.vo-college.se/kronoberg.

Kontakt

Catarina Lindahl Petäjä

Verksamhetsledare Vård- och omsorgscollege Kronoberg

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 91 15, 0709-84 46 63

Relaterade nyheter

Intensivvårdsavdelningen i Växjö är hyroberoende!

11 december 2018

Region Kronobergs satsning på fler utbildningstjänster har gett resultat. Sex vidareutbildade sjuksköterskor är nu tillbaka på intensivvårdsavdelningen i Växjö och tillför specialistkompetens inom int...

Magnus Hellgren ska samordna de regionala strategierna för trä och skog

10 december 2018

2011 respektive 2017 antogs en regional trästrategi och skogsstrategi som beslutats av de tre regionerna Kalmar, Kronoberg och Jönköping. Arbetet har engagerat många där totalt 12 olika organisationer...

Så ska cykling främjas i Kronoberg

7 december 2018

Region Kronobergs första strategiska dokument om cykling: ”Cykla i Gröna Kronoberg” är klart. I dokumentet beskrivs hur cykelvägarna i regionen ska utvecklas. När de 34 prioriterade objekten har byggt...

Satsningar på en mer jämställd regional tillväxt

6 december 2018

Rutiner för jämställdhetsintegrering och verktyget ”Våga välja yrke” – det är två av resultaten i Region Kronobergs arbete med jämställd regional tillväxt.