Fler nyheter
Foto: Destination Småland Foto: Destination Småland

24 april 2019

Årets turismentreprenör korades på årligt turismmingel

På det årliga turismminglet som arrangeras av Destination Småland och Almi gick utmärkelsen för Årets Turistentreprenör i södra Småland 2019 till IKEA Museum.

IKEA Museum öppnades sommaren 2016, så vi är fortfarande relativt nya på marknaden. Därför är vi extra glada och stolta över att ha fått denna utmärkelse redan nu och att vi lyckats attrahera så många besökare till oss i Älmhult, säger Cecilia Johansson, VD på IKEA Museum. Vi har fortsatt höga ambitioner för våra utställningar såväl som för vår restaurang och shop, och denna utmärkelse är ett fantastiskt kvitto på att vi bidrar till att sätta Älmhult och Småland på destinationskartan.

IKEA Museum är berättelsen om IKEA. I dåtid, nutid och framtid. Här kan man följa med från starten i Älmhult och vidare ut i världen. De riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA – och det är naturligtvis många. Förutom de permanenta huvudutställningarna avlöser intressanta, tillfälliga utställningar varandra. På torsdag öppnas t.ex. ”Home Futures – Underbara framtid”. Den är resultatet av ett unikt partnerskap mellan London Design Museum och IKEA Museum.

Som alltid är det svårt att kora bara en vinnare bland länets många duktiga entreprenörer, säger Oskar Wijk, VD på Destination Småland. IKEA Museum har dock sedan starten utvecklats till en stark dragare inom besöksnäringen och har verkligen lyckats skapa nya reseströmmar. Med besökare från hela världen är det ett besöksmål för de många människorna. IKEA Museum lyfter den småländska designen och bär på ett fantastiskt sätt ut det småländska varumärket, avslutar Oskar.

Juryns motivering

IKEA museum har satt Älmhult på den stora besöksnäringskartan. Man tillgängliggör historien om såväl IKEA som Småland och Sverige, genom proffsiga guidningar på flera språk. Vidare så erbjuder man sina besökare fån när och fjärran en perfekt nischad restaurang, ett gott värdskap och utställningar som inbjuder till lek och interaktion.

IKEA museum samverkar med, och bidrar aktivt till den lokala besöksnäringen genom att inkludera andra besöksmål i sin kommunikation och skapa paketlösningar i regionen.

Bakgrund till priset

Priset Årets Turistentreprenör i södra Småland är instiftat av Almi Företagspartner i Kronobergs län och Destination Småland, ett av Region Kronobergs bolag.

Kontakt för ytterligare information

Cecilia Johansson, VD IKEA Museum, Det här är en e-postadress, 070-200 92 45

Oskar Wijk, VD Destination Småland, Det här är en e-postadress 0470-73 32 73

Relaterade nyheter

Ett steg närmare trafik på Markarydsbanan

22 maj 2019

Efter diskussioner mellan regionledningarna i Halland och Kronoberg har nu Halland gjort en avsiktsförklaring med Trafikverket och Laholms kommun för att påbörja åtgärder på Markarydsbanan. "Nu kan vi...

Stort intresse för Europaforum i Karlskrona

16 maj 2019

Den 16 maj samlades över 100 personer i Karlskrona för att diskutera Europafrågor. Forumet är en arena för att lyfta Europafrågorna i södra Sverige samt att diskutera EU:s betydelse regionalt. Evenema...

Med stödet vågade Kulturfönster satsa

26 april 2019

För tre år sen tilldelades Lenhovda-företaget Kulturfönster en så kallad Glasrikesmiljon för att kunna investera i utveckling av företaget. Med hjälp av stödet har de kunnat öka produktionen och växa...

Synpunkter på aktualiserad strategi

18 april 2019

Nu är remissperioden för ny aktualiserad regional utvecklingsstrategi avslutad. Totalt inkom 25 svar.