Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

1 februari 2019

Biblioteken på landsbygden blir kreativa mötesplatser

Projektet Kreativa rum syftar till att få boende på landsbygden att hitta tillbaka till sina bibliotek. Under våren och hösten 2018 har Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Hemslöjden i Kronoberg arbetat med att förändra Skruvs bibliotek.

För att få fram önskemålen för Skruvs bibliotek och lyssna in vad som är typiskt för Skruv, har personalen, barnen i området och biblioteksanvändarna deltagit i workshops. Det som kom fram var bland annat behovet av sittplatser, att det ska vara ljust och mysigt. Skogen upplevdes som typiskt för Skruv. För att visa att barn och unga är prioriterade målgrupper i biblioteket bytte barnavdelningen plats med vuxenavdelningen.

Om Kreativa rum

Kreativa rum är ett projekt där Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Hemslöjden i Kronoberg och Slöjd i Blekinge tillsammans med kommunerna skapar läsfrämjande och kreativa platser på landsortsbiblioteken i Kronoberg och Blekinge län. Projektet genomförs för att stärka bibliotekens roll i lokalsamhället och bli kreativa mötesplatser.

Projektet finansieras av Region Kronoberg, Region Blekinge och Kulturrådet och har som ambition att öka antalet besökare och skapa nya arenor för slöjden. Med hjälp av slöjdens tänk kring material, teknik och hållbarhet får biblioteken ett nytt användande och kan på så sätt bli inspirerande mötesplatser. Förutom att skapa kreativa och inbjudande miljöer handlar projektet till stor del om delaktighet där en modell har tagits fram. Biblioteken i länet ska bli gemensamma arenor för ett inkluderande samhälle, där alla oavsett bakgrund kan känna sig delaktiga och välkomna. 

I Kronobergs län är ytterligare ett bibliotek på gång i Markaryd, sedan står Älghult på tur.

Film om projektet

Relaterade nyheter

Mot ett grönare Kronoberg med aktualiserad utvecklingsstrategi och hållbarhetsprogram

19 juni 2019

Den 19 juni 2019 antog regionfullmäktige den aktualiserade regionala utvecklingsstrategin – Gröna Kronoberg 2025 och ett nytt hållbarhetsprogram.

De får Region Kronobergs kulturstipendier 2019

18 juni 2019

Region Kronoberg delar årligen ut kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. 2019 års kulturstipendier tilldelas Tina K Persson, Linus Ljunggren, Ambush, Andreas Ahlm oc...

Nya EU-projekt till Kronoberg, Småland och Öarna

14 juni 2019

Den 12-13 juni beviljades flera av Kronobergs projektansökningar. Projekten ska bland annat arbeta med insatser som stärker kvinnor och män som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden och med att ök...

Carolina Klüft inviger Science Gym i Lessebo!

10 juni 2019

Lördagen den 31 augusti besöker Region Kronobergs Science gym – ett teknikfyllt tält med fokus på rörelseglädje – Lessebo.