Fler nyheter

9 april 2019

Bredband i 72 procent av Kronobergs hushåll

I oktober 2018 hade 72 procent av Kronobergs hushåll tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/. Det är en ökning med drygt 5 procent sedan 2017. Snittet för riket är 81 procent. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2018.

Bland Kronobergs kommuner har Växjö kommit längst med 83 procent anslutna hushåll, medan Lessebo endast har 55 procent. Motsvarande andel för övriga kommuner är: Alvesta 59, Ljungby 68, Markaryd 63, Tingsryd 60, Uppvidinge 59 och Älmhult 65 procent. Tingsryds kommun hade den snabbaste tillväxten av bredband under året med närmare 15 procent.

Om även hushåll som finns i närheten av redan anslutna hushåll räknas in (sk. ”homes passed”) har Växjö kommit längst. Där har ca 94 procent av alla hushåll antingen tillgång till fiber eller fiber i absoluta närheten.

Utbyggnad pågår

Det är positivt att det skett en ökning av anslutningar även om det går långsammare än tidigare. Det pågår utbyggnad i samtliga kommuner, men det är fortfarande en stor utmaning att nå upp till vårt regionala mål om en utbyggnad om 98 procent. När det gäller utbyggnad på landsbygden ligger Kronobergs län fortfarande långt fram, säger Peter Kirsten, bredbandskoordinator på Region Kronoberg.

Peter Kirsten arbetar som regional bredbandskoordinator och har regeringens uppdrag att verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll ska bistå kommunerna och driva på bredbandsarbetet. Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och medborgare.

Kontakt

Peter Kirsten

Bredbandskoordinator

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 98, 0709-84 49 65

Relaterade nyheter

Anställda lättar på gasen och sparar både pengar och utsläpp

21 augusti 2019

Närmare 100 personer på kommunala arbetsplatser runt om i Kronobergs län har under året gått utbildning i sparsam körning. Nu fortsätter projektet Res Grönt i Gröna Kronoberg sina utbildningsinsatser.

Rekordmånga besökare på regionalt Scensommar

15 augusti 2019

Åtta veckor med Scensommar avslutades igår kväll i Linnéparken med Molly Sandén och en rekordpublik på runt 13 000. I och med sommarens sista konsert visar siffrorna att det totala antalet besökare på...

Medarbetare i Region Kronoberg får testa klimatsmartare resor

29 juli 2019

38 procent av Region Kronobergs medarbetare tar bilen till jobbet – en låg siffra jämfört med många andra arbetsplatser i Kronoberg. Under 2019 och 2020 kommer medarbetare som tar bilen till jobbet at...

Turismen ökar i Kronobergs län

23 juli 2019

Kronoberg är den region i Sverige som har störst andel utländska besökare. Under 2018 hade länet över en miljon turistnätter – en siffra som har ökat de senaste åren. Dessutom har turismnäringen i lä...