Fler nyheter

9 april 2019

Bredband i 72 procent av Kronobergs hushåll

I oktober 2018 hade 72 procent av Kronobergs hushåll tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/. Det är en ökning med drygt 5 procent sedan 2017. Snittet för riket är 81 procent. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2018.

Bland Kronobergs kommuner har Växjö kommit längst med 83 procent anslutna hushåll, medan Lessebo endast har 55 procent. Motsvarande andel för övriga kommuner är: Alvesta 59, Ljungby 68, Markaryd 63, Tingsryd 60, Uppvidinge 59 och Älmhult 65 procent. Tingsryds kommun hade den snabbaste tillväxten av bredband under året med närmare 15 procent.

Om även hushåll som finns i närheten av redan anslutna hushåll räknas in (sk. ”homes passed”) har Växjö kommit längst. Där har ca 94 procent av alla hushåll antingen tillgång till fiber eller fiber i absoluta närheten.

Utbyggnad pågår

Det är positivt att det skett en ökning av anslutningar även om det går långsammare än tidigare. Det pågår utbyggnad i samtliga kommuner, men det är fortfarande en stor utmaning att nå upp till vårt regionala mål om en utbyggnad om 98 procent. När det gäller utbyggnad på landsbygden ligger Kronobergs län fortfarande långt fram, säger Peter Kirsten, bredbandskoordinator på Region Kronoberg.

Peter Kirsten arbetar som regional bredbandskoordinator och har regeringens uppdrag att verka för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll ska bistå kommunerna och driva på bredbandsarbetet. Bredband är en samhällsbyggnadsfråga som är viktig för näringsliv, kommunal verksamhet och medborgare.

Kontakt

Peter Kirsten

Bredbandskoordinator

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 98, 0709-84 49 65

Relaterade nyheter

Nya EU-projekt till Kronoberg, Småland och Öarna

14 juni 2019

Den 12-13 juni beviljades flera av Kronobergs projektansökningar. Projekten ska bland annat arbeta med insatser som stärker kvinnor och män som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden.

Carolina Klüft inviger Science Gym i Lessebo!

10 juni 2019

Lördagen den 31 augusti besöker Region Kronobergs Science gym – ett teknikfyllt tält med fokus på rörelseglädje – Lessebo.

Sydsvenska regioner samarbetar för att nå nationella bredbandsmål

5 juni 2019

Regionsamverkan Sydsverige med regionerna i Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne har tecknat samverkansavtal med IP-Only som ska få bredbandsutbyggnaden i Sydsverige att ta nya steg och äve...

700 elever besökte Linnéuniversitetet

23 maj 2019

I går besökte 700 nyfikna grundskoleelever Linnéuniversitetet. Där fick eleverna bland annat se en storslagen och sprakande rymdshow med Tekniska museet. Dessutom fick eleverna lära känna universitete...