18 november 2019

Brister i överrapportering gav felaktig bedömning, anmäls enligt Lex Maria

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse där en patient inte fått den mest lämpliga vården på psykiatrisk akutmottagning.

Ärendet rör en medelålders man som i samband med besök på en beroendeenhet uppträdde avvikande. Man ordnade transport till psykiatrisk akutmottagning. På akutmottagningen skedde en bristande överrapportering och den bedömande läkaren fick inte reda på viktig information.

I efterhand kan man konstatera att detta lett till en felaktig bedömning och att patienten inte fått den vård som varit lämplig. För att det inträffade inte ska kunna upprepas har kliniken sett över sina rutiner för överrapportering och vidtagit förebyggande åtgärder.

Chefläkaren gör en anmälan enligt Lex Maria och lämnar över ärendet till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Lex Maria

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)

• ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
  • har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
  • ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.

Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.

Charlotta Brunner

Chefläkare för psykiatrin