Fler nyheter

11 juli 2017

Campushälsan värnar om studenternas psykiska hälsa

Det är känt att den psykiska ohälsan ökar bland unga. På vårdcentralen Teleborg i Växjö finns Campushälsan – universitetsstudenternas egen vårdcentral – med ett väl anpassat arbetssätt för att kunna fånga upp de unga studenterna som upplever ohälsa i kropp och själ.

– Studenterna är egentligen inte en vårdkrävande grupp, men: många är oroliga för sin hälsa. Stress och oro över hälsan är nästan en folksjukdom idag. På Campushälsan märker vi det i våra dagliga möten med studenter. Kraven är många – man ska vara duktig på allt, helst perfekt, säger Emma Lauritzson, psykolog på Campushälsan.

Skillnader mellan Campushälsan och Studenthälsan

Det är lätt att förväxla Campushälsan med Studenthälsan, som finns på flertalet universitet och högskolor. Studenthälsan på Linnéuniversitetet arbetar förebyggande med livsstilsfrågor och erbjuder samtalsstöd.

Campushälsan är vårdcentralen för studenter på Linnéuniversitetet och har alla de resurser som en ”vanlig” vårdcentral har. Här jobbar man utifrån en helhetssyn, med många olika professioner som har kunskap om unga vuxnas hälsa.

Campushälsan och Studenthälsan samarbetar i vissa frågor och hjälps åt att fånga upp studenter som inte mår bra. Dessutom möter de tillsammans studenterna på välkomstmässor två gånger per år.

Campushälsan är unik i sitt slag. Det är en vårdcentralsmottagning som riktar sig specifikt till studenter och har funnits på Teleborg i Växjö sedan elva år tillbaka.

– Vi läser ibland om de problem som finns i landet, om oron att studenter som mår dåligt ska hamna mellan stolarna. Vi känner oss glada och stolta över att vi här i Region Kronoberg har hittat ett fungerande arbetssätt som hjälper oss att hantera den här problematiken, säger Marianne Jervehed, verksamhetschef på Campushälsan.

Studenterna ska känna sig välkomna

Verksamheten drivs utifrån ledorden ”lättillgänglighet, smidighet och hög kompetens”. Här finns en öppen distriktssköterskemottagning varje dag mellan 10-11 och drop-in till fysioterapeut och barnmorska en gång i veckan. Dessutom finns psykolog och läkare på plats.

– Vi vill att studenterna ska känna sig välkomna, hörda och bekräftade. Det ska vara enkelt att söka vård och få rätt hjälp. Vi är måna om att ingen känner att de ”kommit fel” eller att deras besvär inte tas på allvar. Här kan man få avancerad vård, på ett lätt sätt, säger Linda Taikumer, distriktssköterska på Campushälsan.

Kontakt

Emma Lauritzson

Psykolog, Campushälsan

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 67 32

Linda Taikumer

Distriktssköterska, Campushälsan

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 67 80

Relaterade nyheter

Region Kronobergs plan för en säker förlossningsvård under sommarperioden

20 juli 2017

Läget i förlossningsvården är ansträngd under sommaren och därför har Region Kronoberg planerat flera åtgärder för att blivande föräldrar ska få en trygg och säker förlossning.

Undersköterskan – en viktig person på lasarettets äldreenhet

20 juli 2017

I det personliga mötet med gamla och sjuka patienter på medicinavdelningen MSÄ-enheten på lasarettet i Ljungby, har undersköterskan en viktig roll. Undersköterskan är den som arbetar närmast den äldre...

Satsning på servicevärdar ger mer patientfokus

18 juli 2017

För att underlätta det vardagliga arbetet för vårdpersonalen har Region Kronoberg infört en ny roll, servicevärdar.

Nationell satsning utvecklar cancervården

12 juli 2017

Arbetet med att införa standardiserade vårdförlopp inom cancervården har pågått i snart två år. I början handlade det mycket om att få igång arbetet och förbereda olika system. Nu börjar även konkreta...