Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

9 maj 2017

Cellprovsvecka i Kronoberg - några minuter för din hälsa

Den här veckan (vecka 19) uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan för att få fler kvinnor att bli medvetna om gynekologisk cellprovskontroll och få fler kvinnor att lämna cellprov när man får sin kallelse.

Kvinnor mellan 23-60 år erbjuds gratis och regelbunden gynekologisk cellprovskontroll i Kronoberg. Kronobergs kvinnor är fortfarande dåliga på att komma när de blir kallade till gynekologisk cellprovskontroll.

Det är viktigt att kvinnor går på gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga livmoderhalscancer. Cellförändringar ger oftast inga symtom och vid symtom har det oftast gått långt, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken. Jag tror tyvärr att många kvinnor avstår från att ta cellprov för att man inte får en fast tid på sin kallelse men också för att man inte har några symtom.

Nytt för i år är att jag tillsammans med kollegor under cellprovsveckan kommer att gå ut och informera kvinnor om gynekologisk cellprovskontroll på stan i Växjö och i Ljungby. Det är viktigt att vi syns och marknadsför den här viktiga veckan så att fler kvinnor kommer och lämnar cellprov.

Katia med personal kommer vara i centrala Växjö idag tisdag (9 maj) mellan kl.15-18, på vårruset på onsdag (10 maj) och i Ljungby på torsdag (11 maj) mellan 16-18 på torsdag.

Boka tid för cellprovskontroll 

När du har fått din kallelse är du välkommen på drop in eller boka tid genom att logga in på 1177.se

Drop in på onsdagar

  • Sesammottagningen Centrallasarettet Växjö kl 15- 16.30
  • Barnmorskemottagningen Ljungby lasarett kl 15- 16.30

Fakta 

  • Cellförändringar syns inte men genom att gå på regelbunden cellprovskontroll kan man förhindra livmoderhalscancer.
  • Gynekologisk cellprovtagning är den metod som används för att hitta cellförändringar i livmoderhalsen innan de utvecklas till cancer.
  • Cirka 450 kvinnor per år i Sverige får livmoderhalscancer. De flesta av dem har inte lämnat cellprov.
  • Läs mer om gynekologisk cellprovtagning på www.1177.se/cellprov

Relaterade nyheter

Elektroniska frikort införs i vården i Kronoberg

23 maj 2017

Den 30 maj inför Region Kronoberg elektroniska frikort. Med så kallade e-frikort behöver patienterna inte längre samla stämplar på en pappersremsa för att få högkostnadsskydd. Istället registrerar vår...

Förväxling av remisser

22 maj 2017

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående två händelser där remisser från en verksamhet har förväxlats i samband med remiss till patologen.

Enklare att ta reda på hur barn och unga mår

22 maj 2017

Den 19 maj lanserades Tableau, ett visualiseringsverktyg som ska användas för att sprida resultatet från Region Kronobergs barn- och ungdomsenkät.

Invigning av ny modern ungdomsmottagning i Ljungby

4 maj 2017

Torsdagen den 4 maj invigdes den nya ungdomsmottagningen centralt placerad i hjärtat av Ljungby.