Fler nyheter

10 maj 2019

Cellprovsvecka i Kronoberg- testa dig på drop in under veckan

Nästa vecka (vecka 20) uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan för att få fler personer med livmoderhals att lämna cellprov när man får sin kallelse. Ett trendbrott under 2018 visar att antalet tagna cellprov i Kronoberg har ökat med 3 000 stycken.

Personer med livmoderhals 23-60 år erbjuds gratis och regelbunden gynekologisk cellprovskontroll i Kronoberg.

Vi har sett en negativ trend under de senaste åren, men 2018 togs 3 000 fler cellprover jämfört med tidigare år. Vi har inte säkerställt anledningen, men det kan bero på att vi numera erbjuder en fast tid i kallelsen och på så sätt går fler på sin bokade tid, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken.

Det är viktigt att man går på gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga livmoderhalscancer. Cellförändringar ger oftast inga symtom och vid symtom har det oftast gått långt. I år kan jag tillsammans med kollegor erbjuda drop in- tider i Växjö och Ljungby under veckan, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken.

Kriterier för att lämna cellprov under drop in-tiderna är:

 • Du är mellan 23-60 år.
 • Om du uteblivit från bokad cellprovskontroll.
 • Om du uteblivit från besöket för att tiden inte passat.
 • Om du har lämnat senaste cellprovet vid 60 års ålder och sedan slutat bli kallad, kan du få lämna ett sista cellprov så att sista provet är taget vid 64-70 års ålder.

Drop in-tider vecka 20

 • Ljungby: 15/5 kl 11-19 och 18/5 kl 10-16. Ljungby lasarett, gynmottagningen, plan 6.
 • Växjö: 15/5 kl 16-19 och 18/5 kl 10-16. Norra Esplanaden 35, Växjö.

Katia och 100 medarbetare från kvinnokliniken kommer närvara under vårruset den 14 maj för att sprida budskapet och kunskap om gynekologiskt cellprov.

Media hälsas välkomna att träffa Katia Dahl Nordström under vecka 20. Ring 0470-58 83 84 för att boka träff.

Fakta

 • Cellförändringar syns inte men genom att gå på regelbunden cellprovskontroll kan man förhindra livmoderhalscancer. Detta är en lyx som inte gäller för andra cancerformer.
 • Gynekologisk cellprovtagning är den metod som används för att hitta cellförändringar i livmoderhalsen innan de utvecklas till cancer.
 • Cirka 450 kvinnor per år i Sverige får livmoderhalscancer. De flesta av dem har inte lämnat cellprov.

Läs mer om gynekologisk cellprovtagning på

www.1177.se/cellprov, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Katia Dahl Nordström

Verksamhetsutvecklare kvinnokliniken

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 83 84

Relaterade nyheter

Som första region i landet får unga hjälp att sluta röka/snusa tillsammans med en vän

22 maj 2019

Ungdomar vill sluta röka/snusa tillsammans med en kompis. Som första region i landet har Region Kronoberg tillsammans med unga rökare/snusare tagit fram tobaksavvänjningsmodellen Fimpar du, fimpar ja...

Försenad diagnos av cancer

22 maj 2019

Region Kronoberg anmäler en händelse som skulle kunnat medföra en allvarlig skada enligt Lex Maria.

Ett steg närmare trafik på Markarydsbanan

22 maj 2019

Efter diskussioner mellan regionledningarna i Halland och Kronoberg har nu Halland gjort en avsiktsförklaring med Trafikverket och Laholms kommun för att påbörja åtgärder på Markarydsbanan. "Nu kan vi...

Hur mår länets barn och ungdomar?

21 maj 2019

Barn och ungdomar upplever att de känner sig ensamma i betydligt större utsträckning jämfört 2003. Det visar en enkätundersökning som Region Kronoberg har gjort i alla länets skolor.