Fler nyheter

28 februari 2019

De tilldelas pris för sin cancerträning

Sjukgymnasterna Anna Gradeen, Sofie Andersson och Anna Bergman på lasarettsrehab i Växjö tilldelas Fysioterapeuternas Kvalitetspris 2019 för sitt projekt "Cancer + träning = sant". Priset, en summa på 25 000 kronor, fick de ta emot i dag i samband med en ceremoni på Centrallasarettet i Växjö.

Forskning visar att fysisk aktivitet borde rekommenderas till personer med cancer och att många förbättras fysiskt och skattar sin livskvalité som bättre om de tränar i samband med sin behandling. Utifrån denna forskning har sjukgymnasterna på lasarettsrehab i Växjö utvecklat en ny verksamhet för cancerpatienter i form av gymträning.

Genom det här projektet har sjukgymnasterna verkligen satt Kronoberg på kartan och visat den här verksamheten från sin bästa sida, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om cancerträningen

"Cancer + träning = sant" har ökat möjligheten för personer med cancersjukdomar att få personcentrerad träning. Genom att erbjuda patienter tillgång till professionell hjälp har de kunnat förbättra sin fysiska förmåga, inför, under eller efter sin cancerbehandling.

Avsaknaden av en träningsgrupp för personer med cancer samt den nya evidensen motiverade oss att utveckla en sådan här verksamhet. Vi vill erbjuda det bästa inom området för våra invånare i Kronoberg, säger Anna Gradeen.

Positivt resultat

En utvärdering med deltagande patienter visar att 89 procent upplevde att de förbättrat sin fysiska nivå både när det gäller kondition och styrka efter genomförd träningsperiod. I Växjö finns nu två träningsgrupper samt en öppengrupp för de som önskar träna två gånger i veckan. Liknande verksamhet har även påbörjats i Ljungby för att möta efterfrågan på gruppträning där.

Tyvärr ökar antalet cancerdrabbade, men allt fler lever längre med en cancerdiagnos och fler överlever. Det är därför viktigt att stödja dessa individer så de kan komma tillbaka till arbete, fritidsintressen och ett liv med god livskvalité, säger Anna Gradeen.

Kontakt

Anna Gradeen

Sjukgymnast

  • Telefon: 0470–587540

Relaterade nyheter

Fler ålderspensionärer vaccinerade sig mot influensa – fick gott skydd

15 juli 2019

Årets influensakampanj hösten 2018 gav resultat och Region Kronoberg vaccinerade 5 procent fler ålderspensionärer jämfört med föregående säsong. Det gör att Region Kronberg vaccinerade störst andel av...

Kulturrådet fördelar pengar till utveckling av kultur i Kronoberg

11 juli 2019

Statens kulturråd har beviljat ett flertal projektansökningar från Kronoberg. Bidragen går till utvecklingsarbeten för bland annat satsningarna Medborgarscen, Muntligt berättande och ett gemensamt pro...

Från sommarpraktikant till läkarassistent - drömmen är att bli akutläkare

9 juli 2019

Olivia Alm, 24 år började sin resa som sommarpraktikant i Region Kronoberg till att idag sommarjobba som läkarassistent på Lasarettet Ljungby.

Försenad diagnos anmäls enligt Lex Maria

4 juli 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse med en försenad diagnos av cancer i äggstockarna.