Fler nyheter

28 februari 2019

De tilldelas pris för sin cancerträning

Sjukgymnasterna Anna Gradeen, Sofie Andersson och Anna Bergman på lasarettsrehab i Växjö tilldelas Fysioterapeuternas Kvalitetspris 2019 för sitt projekt "Cancer + träning = sant". Priset, en summa på 25 000 kronor, fick de ta emot i dag i samband med en ceremoni på Centrallasarettet i Växjö.

Forskning visar att fysisk aktivitet borde rekommenderas till personer med cancer och att många förbättras fysiskt och skattar sin livskvalité som bättre om de tränar i samband med sin behandling. Utifrån denna forskning har sjukgymnasterna på lasarettsrehab i Växjö utvecklat en ny verksamhet för cancerpatienter i form av gymträning.

Genom det här projektet har sjukgymnasterna verkligen satt Kronoberg på kartan och visat den här verksamheten från sin bästa sida, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om cancerträningen

"Cancer + träning = sant" har ökat möjligheten för personer med cancersjukdomar att få personcentrerad träning. Genom att erbjuda patienter tillgång till professionell hjälp har de kunnat förbättra sin fysiska förmåga, inför, under eller efter sin cancerbehandling.

Avsaknaden av en träningsgrupp för personer med cancer samt den nya evidensen motiverade oss att utveckla en sådan här verksamhet. Vi vill erbjuda det bästa inom området för våra invånare i Kronoberg, säger Anna Gradeen.

Positivt resultat

En utvärdering med deltagande patienter visar att 89 procent upplevde att de förbättrat sin fysiska nivå både när det gäller kondition och styrka efter genomförd träningsperiod. I Växjö finns nu två träningsgrupper samt en öppengrupp för de som önskar träna två gånger i veckan. Liknande verksamhet har även påbörjats i Ljungby för att möta efterfrågan på gruppträning där.

Tyvärr ökar antalet cancerdrabbade, men allt fler lever längre med en cancerdiagnos och fler överlever. Det är därför viktigt att stödja dessa individer så de kan komma tillbaka till arbete, fritidsintressen och ett liv med god livskvalité, säger Anna Gradeen.

Kontakt

Anna Gradeen

Sjukgymnast

  • Telefon: 0470–587540

Relaterade nyheter

Stabsläget på sjukhusen är nu avslutat

14 mars 2019

Vårdplatsläget på båda sjukhusen har stabiliserats och därför har stabsläget upphört.

Klart med ny rektor för Grimslövs Folkhögskola

14 mars 2019

Erik Engsbråten blir ny rektor på Grimslövs Folkhögskola. Region Kronoberg äger och driver folkhögskolan som har inriktningen hälsa, friskvård och kultur i ett brett perspektiv. Erik tillträder tjänst...

Försenad diagnos av allvarlig infektion

11 mars 2019

Region Kronoberg kommer att Lex Maria anmäla en händelse där en patient med infektion i ryggen fick sin utredning, diagnos och behandling fördröjd på ett av länets sjukhus.

Sjukhusen i stabsläge på grund av ansträngt vårdplatsläge

11 mars 2019

På grund av ansträngt vårdplatsläge på våra sjukhus i Ljungby och Växjö har sjukhusvården klockan 13.40 den 11 mars 2019 höjt sin beredskap till ett så kallat stabsläge, vilket är den lägsta beredskap...