Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

1 november 2018

En renovering där hållbarhet stod i fokus

Torsdag den 1 november invigdes Restaurang Strandbjörket på Centrallasarettet i Växjö. Nu har restaurangen genomgått en omfattande renovering där den fått ett helt nytt utseende. Kostchef Doris Johansson berättade om restaurangens historia och hur hållbarhet varit i fokus under renoveringen.

Den nyrenoverade restaurangen kommer att bidra till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och en mycket trevlig restaurang för kronobergarna, säger Robert Olesen (s), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Restaurangen har under sommaren varit en byggarbetsplats med provisoriska lösningar. Nu står den efterlängtade restaurangen klar.

I 30 år har restaurangen varit sig lik. Det var dags för en uppfräschning och något nytt, säger Kostchef Doris Johansson.

Vid en av programpunkterna berättade Doris hur de hade tänkt vid renoveringen och kring valen av inredning och material.

Det var många som tyckte att den tidigare ljudnivån var för hög, man ville ha det lugnt och skönt. Det fanns också en önskan om att få en restaurang som var ombonad och mysig att äta i. Det finns personal som äter här varje dag. Vi ville därför skapa variation och valde då att dela upp restaurangen i olika ”rum” med hjälp av smakfulla avskärmningar i kork, berättar Doris.

En del av restaurangen utgör en pianobar. Flygeln från 1901, som tidigare stått på Sigfridsområdet, flyttades till restaurangen.

 

Det fanns också starka önskemål om att möjliggöra för arbetsluncher. Därför har vi delat av för mötesmöjligheter där man samtidigt kan äta.

Hållbarhet och att använda sig av lokala hantverkare har varit viktigt genom renoveringsprocessen.

Vi ville att renoveringen skulle gå i linje med hur Region Kronoberg arbetar med hållbarhet. Vi har haft ett nära nära samarbete med en arkitekt som arbetar runt hörnet. Vi renoverade stolar från Gemla. De klotrunda lamporna som smyckar taket har funnits med länge men har nu bytts ut med LED-lampor och går att dimma. Kakelugnen och dörrarna är från den tidigare "Röda villan". Det är bara några exempel på hur vi har tagit vara på det vi redan har, säger Doris.

Kontakt

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 47 99
Robert Olesen (S)

Robert Olesen (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 76 15

Relaterade nyheter

Klart med ny rektor för Grimslövs Folkhögskola

14 mars 2019

Erik Engsbråten blir ny rektor på Grimslövs Folkhögskola. Region Kronoberg äger och driver folkhögskolan som har inriktningen hälsa, friskvård och kultur i ett brett perspektiv. Erik tillträder tjänst...

Försenad diagnos av allvarlig infektion

11 mars 2019

Region Kronoberg kommer att Lex Maria anmäla en händelse där en patient med infektion i ryggen fick sin utredning, diagnos och behandling fördröjd på ett av länets sjukhus.

Sjukhusen i stabsläge på grund av ansträngt vårdplatsläge

11 mars 2019

På grund av ansträngt vårdplatsläge på våra sjukhus i Ljungby och Växjö har sjukhusvården klockan 13.40 den 11 mars 2019 höjt sin beredskap till ett så kallat stabsläge, vilket är den lägsta beredskap...

Region Kronoberg har polisanmält misstänkt stöld av läkemedel

8 mars 2019

Region Kronoberg har uppdagat ökat uttag av narkotikaklassade läkemedel på sjukhusen i Ljungby och Växjö. Regionen ser allvarligt på det inträffade och har polisanmält händelserna.