Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

1 november 2018

En renovering där hållbarhet stod i fokus

Torsdag den 1 november invigdes Restaurang Strandbjörket på Centrallasarettet i Växjö. Nu har restaurangen genomgått en omfattande renovering där den fått ett helt nytt utseende. Kostchef Doris Johansson berättade om restaurangens historia och hur hållbarhet varit i fokus under renoveringen.

Den nyrenoverade restaurangen kommer att bidra till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och en mycket trevlig restaurang för kronobergarna, säger Robert Olesen (s), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Restaurangen har under sommaren varit en byggarbetsplats med provisoriska lösningar. Nu står den efterlängtade restaurangen klar.

I 30 år har restaurangen varit sig lik. Det var dags för en uppfräschning och något nytt, säger Kostchef Doris Johansson.

Vid en av programpunkterna berättade Doris hur de hade tänkt vid renoveringen och kring valen av inredning och material.

Det var många som tyckte att den tidigare ljudnivån var för hög, man ville ha det lugnt och skönt. Det fanns också en önskan om att få en restaurang som var ombonad och mysig att äta i. Det finns personal som äter här varje dag. Vi ville därför skapa variation och valde då att dela upp restaurangen i olika ”rum” med hjälp av smakfulla avskärmningar i kork, berättar Doris.

En del av restaurangen utgör en pianobar. Flygeln från 1901, som tidigare stått på Sigfridsområdet, flyttades till restaurangen.

 

Det fanns också starka önskemål om att möjliggöra för arbetsluncher. Därför har vi delat av för mötesmöjligheter där man samtidigt kan äta.

Hållbarhet och att använda sig av lokala hantverkare har varit viktigt genom renoveringsprocessen.

Vi ville att renoveringen skulle gå i linje med hur Region Kronoberg arbetar med hållbarhet. Vi har haft ett nära nära samarbete med en arkitekt som arbetar runt hörnet. Vi renoverade stolar från Gemla. De klotrunda lamporna som smyckar taket har funnits med länge men har nu bytts ut med LED-lampor och går att dimma. Kakelugnen och dörrarna är från den tidigare "Röda villan". Det är bara några exempel på hur vi har tagit vara på det vi redan har, säger Doris.

Kontakt

Doris Johansson

Verksamhetschef, kost och restauranger

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 47 99
Robert Olesen (S)

Robert Olesen (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 76 15

Relaterade nyheter

Region Kronoberg utreder nytt sjukhus i Växjö

15 januari 2019

Omfattande om- och tillbyggnationer inom det befintliga lasarettsområdet i centrala Växjö de kommande 30 till 40 åren, eller ett helt nytt sjukhus på en helt ny plats. Den frågan vill Region Kronoberg...

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

14 januari 2019

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2400 elever i åk 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgsc...

Ny livsavgörande metod för snabbare bestämning av sepsisbakteriers behandlingsbarhet

14 januari 2019

Med en ny metod framtagen på mikrobiologen inom Region Kronoberg går det numera att snabbt och säkert bestämma vilken bakterie som ligger bakom en patients blodförgiftning – sepsis – och dessutom inom...

Maker tour – Mot nya höjder flyttar in i ett tredje län: Gotland

21 december 2018

Med hopp om att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik sprider nu Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitet, Länsstyrelsen i Kronobergs län vidare sitt gemensamma utbi...