Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

18 juni 2019

De får Region Kronobergs kulturstipendier 2019

Region Kronoberg delar årligen ut kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. 2019 års kulturstipendier tilldelas Tina K Persson, Linus Ljunggren, Ambush, Andreas Ahlm och Veronica Perez.

Stipendierna utgör en del i Region Kronobergs arbete med att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet. Det är tre arbetsstipendier á 60 000 kronor och två ungdomsstipendier á 20 000 kronor som delas ut. Kulturnämnden tog den 17 juni beslutet om årets stipendiater.

Det är fantastiskt att kunna stötta och sporra kulturskapare i Kronoberg genom att dela ut årliga stipendier. Det är också roligt att se bredden på årets stipendiater. Jag hoppas att stipendiet bidrar till att de nu kan utvecklas vidare inom sina områden, säger Ida Eriksson (M), kulturnämndens ordförande, Region Kronoberg.

Årets stipendiater – arbetsstipendier

Tina K Persson, poesi

Motivering: Att våga vara poet i Sverige 2019 kräver mod och det har Tina gott om. Hon vågar välja konstnärskapet och arbetet med orden framför en trygg inkomst. Efter att ha jobbat med kultur i olika former under en lång tid blev det poesin som kom att bli hennes viktigaste uttryck. Tinas poesi är sparsmakad och hållbar men ändå otroligt uttrycksfull, en viktig motpol i en värld av snabb och intensiv kommunikation.

Linus Ljunggren, konstsmide och metallhantverk

Motivering: Med sin breda kompetens utmärker Linus sig i sitt konstnärliga uttryck inom tekniken smide och materialet metall. Förutom att göra offentliga utsmyckningar där hans konstnärskap sätts på prov, behärskar Linus tekniken till fullo även när han jobbar vardagsnära. Linus drivs av nyfikenheten, upptäckarlusten och skaparglädjen.

Ambush, hårdrock

Motivering: Ambush består av fem heavy metal-soldater som outtröttligt kämpar för att sprida hårdrockens, måhända fulkulturella, men ack så kärleksfulla och stärkande budskap: Var dig själv, stå upp, skrik! Möten och vänskap mellan personer av olika politiska färger, kön, åldrar, hudfärg och sexuell läggning verkar ha en förmåga att ske naturligt när gitarrerna är distade och skinnpajarna sitter tight om torson. I en tid då den klassiska hårdrocken som konstform som inte får så mycket utrymme turnerar bandet i hela Europa för att genom hårdrockssfären skapa en neutral mötesplats i en polariserad värld. 

Årets stipendiater – ungdomsstipendier

Andreas Ahlm, filmmusik

Motivering: Andreas spås en lovande framtid som filmmusikkompositör. Han har en gedigen utbildning i dataspelsmusik på Skövde högskola och en master i filmmusikkomposition vid Kungliga musikhögskolan. Andreas har redan rönt stora framgångar med examensfilmen Get ready with me, som vann en Oscar för bästa internationella kortfilm i studentkategorin. Andreas är en talangfull kompositör som spänner bågen med sikte på framtiden.

Veronica Perez, keramik 

Motivering: Veronica överraskar med en skärpa och berättarlust i sina keramiska verk. Man blir nyfiken på att se vart detta tar vägen i framtiden med tanke på hennes skarpa och klara ton hon slår an redan nu 22 år gammal. Hennes arbete känns lekfullt, undersökande och hon verkar ha ett driv framåt som känns lovande. 

Om det finns intresse av att göra intervjuer med stipendiaterna hjälper vi gärna till att förmedla kontakten. Vi har också bilder på stipendiaterna att tillgå. Hör av er till: Det här är en e-postadress.

Expertgrupp

Varje år utses experter inom respektive kulturområde som bedömer ansökningarna och som lämnar förslag till kulturnämnden. 2019 års expertgrupp för kulturstipendier bestod av:

 • Ulrika Gunnarsson,  Musik i Syd (musik)
 • Filippa de Vos, Växjö konsthall (bild/form)
 • Monica Modig Rauden (hemslöjd)
 • Joakim Granlund, Det fria ordets hus (litteratur/berättande)
 • Jennifer Darrell, Regionteatern (dans/teater)  
 • Samuel Palmblad, Kulturparken Småland (kulturarv/kulturmiljö)
 • Johan Mardell, Filmregion Sydost (film)

Kulturutmärkelser 2019

Nominera gärna någon eller några du känner till Region Kronobergs kulturutmärkelser 2019. 

Läs mer och nominera till årets kulturutmärkelser

Kontakt

Ida Eriksson (M)

Ida Eriksson (M)

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0738-25 26 13
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

God krisberedskap i Region Kronoberg under sommaren

17 juli 2019

Under sommarmånaderna trappar många organisationer ned sin aktivitet. Det gäller dock inte krisberedskapen inom Region Kronoberg, där gäller samma rutiner som under resten av året.

Försenad diagnos anmäls enligt Lex Maria

16 juli 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan angående en händelse med försenad diagnos av tjocktarmscancer.

Fler ålderspensionärer vaccinerade sig mot influensa – fick gott skydd

15 juli 2019

Årets influensakampanj hösten 2018 gav resultat och Region Kronoberg vaccinerade 5 procent fler ålderspensionärer jämfört med föregående säsong. Det gör att Region Kronberg vaccinerade störst andel av...

Kulturrådet fördelar pengar till utveckling av kultur i Kronoberg

11 juli 2019

Statens kulturråd har beviljat ett flertal projektansökningar från Kronoberg. Bidragen går till utvecklingsarbeten för bland annat satsningarna Medborgarscen, Muntligt berättande och ett gemensamt pro...