15 juli 2019

Fler ålderspensionärer vaccinerade sig mot influensa – fick gott skydd

Årets influensakampanj hösten 2018 gav resultat och Region Kronoberg vaccinerade 5 procent fler ålderspensionärer jämfört med föregående säsong. Det gör att Region Kronberg vaccinerade störst andel av sina ålderspensionärer i landet, efter Region Jönköpings län.

Influensavaccin ger inte 100 procent skydd, men minskar risken för insjuknande och lindrar ofta symtomen för de som ändå insjuknar. Ålderspensionärer och de medicinska riskgrupperna riskerar att drabbas allvarligt av säsongsinfluensa och därför rekommenderar vi att de vaccinerar sig, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

I Kronoberg ökade andelen vaccinerade från 57 till 62 procent, trots vaccinbrist i Kronoberg och i hela Sverige.

Årets vaccin skyddade bra mot den influensastam som dominerade i stora delar av säsongen.  Totalt sett kan man säga att vaccinet gav ett ganska gott skydd, säger Christian Romin Blomqvist.

Det är WHO som, inför varje säsong, beslutar om vilka virusstammar som ska ingå i årets vaccin. Vaccinet håller under en säsong och ålderspensionärer och de medicinska riskgrupperna rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Vaccinationskampanjen 2019 startar i mitten på november.

Christian Romin Blomkvist

Smittskyddsläkare