Fler nyheter

17 januari 2019

Fler vaccinerar sig mot influensa

I flera år har andelen kronobergare 65 år eller över som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan legat stabilt på omkring 57 procent under hela säsongen. Under vaccinationstiden november-december 2018 har andelen ökat till 60,7 procent, trots vaccinbrist i Kronoberg och i hela Sverige.

Vi har kunnat erbjuda vaccin till de medicinska riskgrupperna hela tiden, men inte alltid på just den vårdcentralen som patienten vänt sig till. Nu efter nyår har vårdcentralerna haft möjlighet att beställa mer vaccin så vi har släppt på prioriteringsordningen, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.

Nu uppmanar smittskyddsläkaren de som har tänkt vaccinera sig, att göra det redan den kommande veckan.

Antalet fall av influensa börjar öka i Kronoberg och då det tar 10-14 dagar att få full effekt av vaccinet är det bara meningsfullt att vaccinera i ungefär en vecka till.

Intresset har ökat i fler regioner

En nationell datainsamling med 14 landsting och regioner visar att de flesta som ingår i insamlingen redan har överträffat den vaccinationstäckning som de uppnått hela den föregående säsongen, trots vaccinbrist före årsskiftet.

Det är svårt att säga varför intresset för vaccination har ökat. Det är ingen isolerad företeelse i Kronoberg utan många regioner har ökat vaccineringen i år. Men att vaccinet innehåller fyra olika virusstammar kan säkert ha bidragit lite, säger Christian Romin Blomkvist.

I Region Kronoberg anordnades för första gången tre lokala utbildningseftermiddagar för de sjuksköterskor som ger vaccin, något som kan ha bidragit till ökningen.

Mer information

 

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82, 0709-84 48 67

Relaterade nyheter

Hög dos läkemedel anmäls enligt Lex Maria

12 februari 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient erhöll 10 ggr för hög dos av ett läkemedel på ett av länets sjukhus.

Den längsta resan

7 februari 2019

Soheila Fors är kvinnan från Iran som från en tillvaro i förtryck och okunskap har utbildat sig, startat Tehus-rörelsen och nu kandiderar till EU-parlamentet. Hon var en av föreläsarna på utbildningsd...

Komplikation i samband med operation

1 februari 2019

Region Kronoberg har Lex Maria-anmält en händelse där en patient som opererades för komplikation till operation som utförts på annat sjukhus.

Försenad tarmcancerdiagnos Lex Maria-anmäls

29 januari 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse när en patient fick sin tarmcancerdiagnos försenad.