Fler nyheter

30 januari 2019

Fler YH-utbildningar till Kronoberg

Åtta av de tio utbildningsanordnare som har ansökt om att starta nya YH-utbildningar i Kronoberg kan starta sina utbildningar. Det meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan i går. Kronoberg har högst beviljandegrad i Sverige – hela 80 % – vilket är en ökning från 50 % förra året.

Vi vet att yrkesutbildningar ett väldigt viktigt verktyg för att få fler i arbete och därmed minska arbetslösheten. Att vi nu får åtta nya yrkesutbildningar i Kronoberg är självklart väldigt glädjande för länet, det här förstärker vårt arbete med Kompetensförsörjning i Region Kronoberg. säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Kompetensförsörjningen är en väldigt viktig fråga för Region Kronoberg som stöttar utbildningsanordnare som vill starta YH-utbildningar i länet.

Utbildningsanordnarna har blivit bättre på att pricka in kompetensbehovet i Kronoberg, vilket stadigt har förbättrat tilldelningen sedan 2016, då beviljandegraden var 18 %. Delar av förklaringen är ett förbättrat regionalt underlag i form av Region Kronobergs årliga kompetensrapport. Vi ser gärna att ännu fler utbildningsanordnare arrangerar YH-utbildningar på fler orter i länet, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Utbildningar i Kronoberg

Region Kronoberg får medel till en ny utbildning till psykiatrispecialiserad undersköterska/skötare/boendestödjare.

Det här är fantastiskt. Vi har försökt få till den här utbildningen under flera år eftersom vi ser stora rekryteringsbehov framöver, säger Magnus Fritjof, chef för psykiatrin.

Med de sedan tidigare godkända utbildningarna till tandsköterska, medicinsk sekreterare, specialistundersköterska barn och ungdom samt specialistundersköterska OP/IVA/anestesi, handlar det om runt 140 heltidsstuderande som bereds utbildningsplats i höst inom YH Region Kronoberg.

Övriga utbildningar i Kronoberg som får stöd är
Frontend-utvecklare EC Utbildning AB Växjö
Javautvecklare EC Utbildning AB Växjö
Inköp & Supply Management NBI i Växjö AB
Teknikinformatör EC Utbildning AB Växjö
Produktionsledare, tillverkande industri Montico Kompetensutveckling AB

 

Antalet helårsplatser inom YH ska öka nationellt från 30 000 till 44 000 år 2022. 

Mer om årets beviljade yrkesutbildningar finns här, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Thomas Ragnarsson (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 45 34

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Magnus Frithiof

Chef för psykiatrin

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 61 88, 0709-84 44 91

Relaterade nyheter

Klart med ny rektor för Grimslövs Folkhögskola

14 mars 2019

Erik Engsbråten blir ny rektor på Grimslövs Folkhögskola. Region Kronoberg äger och driver folkhögskolan som har inriktningen hälsa, friskvård och kultur i ett brett perspektiv. Erik tillträder tjänst...

Försenad diagnos av allvarlig infektion

11 mars 2019

Region Kronoberg kommer att Lex Maria anmäla en händelse där en patient med infektion i ryggen fick sin utredning, diagnos och behandling fördröjd på ett av länets sjukhus.

Sjukhusen i stabsläge på grund av ansträngt vårdplatsläge

11 mars 2019

På grund av ansträngt vårdplatsläge på våra sjukhus i Ljungby och Växjö har sjukhusvården klockan 13.40 den 11 mars 2019 höjt sin beredskap till ett så kallat stabsläge, vilket är den lägsta beredskap...

Region Kronoberg har polisanmält misstänkt stöld av läkemedel

8 mars 2019

Region Kronoberg har uppdagat ökat uttag av narkotikaklassade läkemedel på sjukhusen i Ljungby och Växjö. Regionen ser allvarligt på det inträffade och har polisanmält händelserna.