Fler nyheter

22 maj 2018

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn i Sverige insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Samtliga Folktandvårdsorganisationer i landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

I appen "Rocka munnen" kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans i hemmet. Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och har det blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum i Region Kronoberg.

Appen finns att hämta i App Store och på Google Play.

Kontakt

Annika Kahlmeter

Chef för tandvårdscentrum

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 89 30

Eva-Karin Bergström

Tandhygienist

Folktandvården Västra Götaland

  • Telefon: 0733-26 11 10

Relaterade nyheter

Region Kronoberg fortsätter att vara bland de främsta enligt ny miljörapport

18 oktober 2018

När SKL (Sveriges kommuner och landsting) miljörapport för 2017 presenteras är Region Kronoberg i toppen i två av sex kategorier och i den övre hälften i ytterligare två kategorier.

Regional utvecklingsnämnd om riksvägar, validering och automatisering

17 oktober 2018

Dagens regionala utvecklingsnämnd hade fokus på kompetensförsörjningen – en gemensam utmaning för flera av samhällets aktörer. Nämnden fattade även beslut om satsningar på riksvägar och ett projekt om...

Södra sjukvårdsregionen får gemensam högisoleringsenhet i Malmö

17 oktober 2018

En helt ny högisoleringsenhet kommer att utvecklas på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enheten, som ska vara på plats 2019, finansieras av Landstinget Blekinge, Region Halland, Region Kronoberg och...

Försenad diagnos av grön starr

12 oktober 2018

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient med grön starr fick sin diagnos fördröjd med cirka en vecka på ett av länets sjukhus.