Fler nyheter

22 maj 2018

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn i Sverige insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Samtliga Folktandvårdsorganisationer i landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

I appen "Rocka munnen" kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans i hemmet. Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och har det blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum i Region Kronoberg.

Appen finns att hämta i App Store och på Google Play.

Kontakt

Annika Kahlmeter

Chef för tandvårdscentrum

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 89 30

Eva-Karin Bergström

Tandhygienist

Folktandvården Västra Götaland

  • Telefon: 0733-26 11 10

Relaterade nyheter

Fördröjda åtgärder vid allvarlig händelse

15 juni 2018

Region Kronoberg har anmält en händelse enligt Lex Maria, då ett barn med allvarlig näsblödning fick vänta onödigt länge på rätt behandling.

Region Kronoberg får 4 miljoner för att främja cirkulär ekonomi

15 juni 2018

Region Kronoberg har beviljats drygt 4 miljoner kronor av EU för att främja cirkulär ekonomi som innovativt verktyg för verksamhetsutveckling och regional utveckling.

Glasrikesmiljon gav positiv effekt för företag

12 juni 2018

Den så kallade Glasrikesmiljonen, för att stärka företag och investeringar i Glasriket, gav positiv effekt. Det konstateras i en utvärdering av effekterna av de totalt 12 miljoner kronor som beviljats...

Länets kulturskapare får stipendier av Region Kronoberg

5 juni 2018

Region Kronoberg delar årligen ut kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. 2018 års kulturstipendier tilldelas Jan Carleklev, Hanna Storby, Anna-Karin Arvidsson, Liv A...