Fler nyheter

22 maj 2018

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn i Sverige insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Samtliga Folktandvårdsorganisationer i landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

I appen "Rocka munnen" kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans i hemmet. Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och har det blivit en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum i Region Kronoberg.

Appen finns att hämta i App Store och på Google Play.

Kontakt

Annika Kahlmeter

Chef för tandvårdscentrum

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 89 30

Eva-Karin Bergström

Tandhygienist

Folktandvården Västra Götaland

  • Telefon: 0733-26 11 10

Relaterade nyheter

Region Kronoberg släpper musikvideo

17 augusti 2018

Sommaren är förenad med fest och festivaler där det kan finnas en ökad risk för sexuella övergrepp och trakasserier. Den 22 juni på midsommarafton i år släppte därför folkhälsa och social utveckling i...

Öppet hus för sjuksköterskor

15 augusti 2018

Vill du vara med där det händer, och göra skillnad, varje dag. Är du snart nyexaminerad sjuksköterska? Eller erfaren och söker ny karriär? Välkommen på öppet hus i Region Kronoberg.

Mobil läkare ger patientnära vård

9 augusti 2018

Enligt Region Kronobergs utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården "Närmare kronobergaren" ska vården vara nära och samordnad. Ett led i arbetet med utvecklingsstrategin är den mobila läkaren, som...

Informationskampanj mot hedersförtryck

3 augusti 2018

Under sommaren reser många barn med sina föräldrar på semester. För vissa barn innebär resan dock en risk att utsättas för olika former av hedersförtryck. Därför genomför Region Kronoberg, tillsammans...