Fler nyheter

4 februari 2019

Företagare inom naturturism erbjuds ekonomiskt stöd

Region Kronoberg har nu möjlighet att ge små företag inom naturturism ekonomiskt stöd. Stödet finansieras av Tillväxtverket och riktar sig till företag som vill attrahera och sälja till nya internationella kunder. Målet med stödet är att öka andelen internationellt konkurrenskraftiga företag som arbetar med hållbara naturupplevelser över hela landet.

Besöksnäringen blir allt viktigare för tillväxten och utvecklingen i Kronoberg. Därför är vi glada över att kunna erbjuda de allra minsta företagen inom denna näring ett stöd i sitt utvecklingsarbete. Vi hoppas på stor efterfrågan på stödet, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Stödet kan användas till affärsutveckling av digitala verktyg, utvecklingsinsatser inom internationalisering eller annan kompetensutveckling. Två företag i Kronoberg har nyligen fått det så kallade mikrostödet beviljat. Johan Sundh, som driver Rentbike.se i Växjö samt Siri Ek och Pelle Karlsson, ägare av Vartorps Gård som nu planerar för sina nya satsningar.

Stöd till digitalt betalsystem

Företaget Rentbike.se grundades 2016 och erbjuder uthyrning av cyklar och guidade turer. Andel internationella besökare är ungefär hälften av de som hyr cyklarna. Affärsidén bygger på att utveckla cykelturismen tillsammans med andra destinationer i Kronoberg. Grundaren och ägaren Johan Sundh samarbetar idag med nio destinationer som hyr ut hans cyklar och tillbehör. Samtliga av dessa arbetar inom besöksnäringen på olika vis.

Utmaningen är betalningen och idag finns ingen betallösning. Johan sökte därför mikrostödet för att kunna införa ett digitalt betalsystem. På så sätt kan besökare både boka och betala sin cykel redan när de planerar sin semester, oavsett var de befinner sig i världen. Det underlättar både för konsumenten och företagen som kommer använda det nya systemet.

Stöd till hemsida och digitalt bokningssystem

På Vartorps gård, erbjuds gästerna unikt boende i en historisk gårdsmiljö samt naturnära aktiviteter som fiske, naturvandring och kanotuthyrning. Den tidigare Växjöbon och Västeråsaren hamnade i Vartorp då de främst letade efter en gård där de kunde ha hästar och bilda familj. På köpet kom vandrarhemmet. 

Siri Ek och Pelle Karlsson funderade över hur de kunde nå ut bättre till fler utlandsmarknader och på så sätt förlänga säsongen. 2015 tog paret över gården med dess verksamhet och har idag en övervägande beläggning av danska gäster. Då de har en önskan om att nå tyska och holländska besökare såg de en modernare hemsida och ett enkelt digitalt bokningsverktyg som ett nödvändigt första steg. Med stödet kommer de därför att investera i en uppfräschad hemsida, översatt till tre språk, samt ett digitalt bokningssystem.

Det var första gången vi sökte något liknande men det var ju faktiskt ganska enkelt, allt görs online och sen var det bara att skicka in! Säger Siri. 

Mer om mikrostödet

Stödet riktar sig till småföretag inom naturturism som:

  • vill utveckla sin verksamhet mot den internationella marknaden.
  • har en årlig omsättning på minst 250 000 kr och högst 4,5 miljoner kronor.
  • har sin ekonomi i ordning. 

Insatser som man kan söka stöd för:

  • Köp av tjänst eller utvecklingsinsats som rör internationalisering eller digitalisering, inklusive mässkostnader inför Adventure Travel World Summit 2019.
  • Insatsen ska vara nivåhöjande för företaget, alltså utveckling utöver den vanliga verksamheten. 

Hur mycket kan man söka?

15 000 - 50 000 kronor. Stödet kan finansiera max hälften av kostnaderna.

Läs mer om mikrostöd och hur du ansöker

Läs mer om mikrostöd hos Tillväxtverket

Kontakt

Thomas Ragnarsson (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-84 45 34

Anders Unger

Samordnare för innovations- och näringslivsfrågor

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 73

Relaterade nyheter

Nya EU-projekt till Kronoberg, Småland och Öarna

14 juni 2019

Den 12-13 juni beviljades flera av Kronobergs projektansökningar. Projekten ska bland annat arbeta med insatser som stärker kvinnor och män som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden.

Försenad diagnos av cirkulationsstörning i tarmen anmäls enligt Lex Maria

14 juni 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient med påverkad cirkulation till tarmen missbedömdes på ett av länets sjukhus.

Carolina Klüft inviger Science Gym i Lessebo!

10 juni 2019

Lördagen den 31 augusti besöker Region Kronobergs Science gym – ett teknikfyllt tält med fokus på rörelseglädje – Lessebo.

Hög dos morfin anmäls enligt Lex Maria

5 juni 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient fick 10 gånger högre dos än ordinerat på ett av länets sjukhus.