26 september 2019

Försenad diagnos av lungcancer

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där upptäckten av en lungcancer med spridning till skelettet dragit ut på tiden.

Händelsen gäller en patient som haft kontakt med en vårdcentral i regionen på grund av smärtor i rörelseapparaten. Man tyvärr uppfattade inte hälso- och sjukvårdspersonalen patientens signaler som talade för allvarlig sjukdom. Konsekvensen av detta blev en sämre palliativ vård för patienten. Prognosen för sjukdomen hade dessvärre inte påverkats av tidigare upptäckt.

Regionen kommer att se över sitt arbetssätt och rutiner kring handledning och samarbete mellan olika personalkategorier.

Chefläkaren lämnar ärendet till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för bedömning enligt Lex Maria.

Lex Maria

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)

• ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
  • har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
  • ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.

Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.

För mer information:

Gunilla Östgaard