Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

8 maj 2020

Händerna den värsta spridaren av coronavirus

Dörrhandtag, kaffemaskiner, kortterminaler, kundvagnar, vattenkranar... Det finns många ytor som många människor tar i – på arbetsplatser, i affärer, på restauranger, i skolor och på andra offentliga platser i samhället.

Våra händer är en stor bov i dramat när det gäller spridning av virus, säger Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist. 

Det finns många arbetsplatser där lösningen att jobba hemifrån inte är möjlig, men det finns mycket man kan göra för att minska smittspridningen mellan medarbetare ändå. Region Kronobergs vårdhygienavdelning har tagit fram ett antal rekommendationer för hur man kan minimera risken för spridning av coronavirus mellan medarbetare. De flesta av råden är lika tillämpliga i andra offentliga miljöer – till exempel i affärer och på restauranger.

En viktig faktor är att beakta risken för indirekt kontaktsmitta via våra händer – till exempel från dörr- och skåpshandtag, kaffekannor och andra ytor i gemensamma utrymmen som många tar i. Det är klokt att regelbundet desinfektera sådana ytor, och att tänka extra mycket på handhygienen, säger Christian Blomkvist.

Här är några andra viktiga åtgärder och tips för att minska smittspridningen – både på arbetsplatser och andra allmänna utrymmen:

  • Viktigast av allt: stanna hemma om du har förkylnings- eller influensasymtom!
  • Undvik att vidröra ansiktet med händerna.
  • Tvätta/desinfektera händerna innan du går in i personalrum eller andra gemensamma/allmänna utrymmen.
  • Tvätta/desinfektera händerna när du kommit hem från jobbet, affären, restaurangen, biblioteket och andra offentliga miljöer.
  • Tvätta/desinfektera händerna innan du äter.
  • Minimera all tid när ni sitter i grupp på en arbetsplats: dela gärna upp fika- och lunchtider så att inte många fikar och äter samtidigt.
  • I personalrum och mötesrum: sprid ut er glest, ett riktmärke är en armlängds avstånd mellan varandra. Ändra gärna möbleringen så att det inte går att sitta tätt!
  • Minimera antalet möten – välj helst digitala möten när det är möjligt.
  • Undvik gemensam mat, gemensamma godis- och snacksskålar och liknande.

Relaterade nyheter

Lägesbild från Region Kronoberg 4 juni

4 juni 2020

I Region Kronoberg har vi den senaste tiden haft ett ganska stabilt läge med cirka 30 inneliggande covid-19-patienter på sjukhus, varav några vårdas på intensivvårdsavdelning (IVA). Men det kan föränd...

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

4 juni 2020

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.

Antikroppstester genomförs på särskilt boende i Alvesta

1 juni 2020

Region Kronoberg har utvärderat en metod för antikroppstester som är tillförlitlig. Nu ska den testas i en pilotstudie på ett särskilt boende i Alvesta.

Region Kronoberg är först med att jämföra antikroppstester

28 maj 2020

En studie av antikroppstester mot SARS-CoV-2, det nya coronaviruset, har genomförts i ett samarbete mellan klinisk mikrobiologi i Region Kronoberg och Region Blekinge samt klinisk kemi i Region Kronob...