Fler nyheter

27 juni 2018

Hårt tryck för att komma till bukt med trycksår

Från bottennoteringen på 18 % trycksår i januari 2016 har det hänt en hel del. I maj 2018 noterades 3,5 % trycksår, vilket var det bästa resultatet någonsin.

Vi var dock nere på 5 % i snitt under 2017 i våra egna mätningar, där vi skiljer på trycksår vi kan förebygga respektive de trycksår som patienten redan har när den kommer till oss, säger sårsamordnare Britt-Louise Andersson.

Varje månad utförs en punktprevalensmätning på samtliga inneliggande patienter. Risk för trycksår bedöms, hudinspektion och journalgranskning genomförs. Resultat presenteras avdelningsvis på webben. Ett nätverk av framför allt undersköterskor, som hålls samman och utbildas av samordnare, driver förbättringsarbeten för trycksårsprevention tillsammans med avdelningschef och kollegor på sin hemavdelning.

Det är mitt jobb att samordna det här arbetet och utbilda all personal, säger Britt-Louise Andersson, men vi hade aldrig förbättrat oss så här mycket om inte nätverket funnits samt att alla fått utbildning och varit så engagerade på vårdavdelningarna.

Arbetet belönades med Region Kronobergs kvalitetspris 2016.

Länk till data från SKL (välj Kronoberg)

Kontaktperson

Britt-Louise Andersson

Sårsamordnare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 82 64, 0767-20 74 78

Relaterade nyheter

Stabil läkarbemanning genom aktiv samverkan, prisat på kvalitetsvecka

16 november 2018

När Region Kronoberg idag avslutade sin årliga kvalitetsvecka delades 2018-års kvalitetspris ut till vuxenpsykiatrin för deras lyckade arbete med att bli oberoende av hyrläkare.

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

15 november 2018

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Ljusare framtid med många ST-läkare i Region Kronoberg

13 november 2018

Inom vissa läkarspecialiteter är det just nu svårt att rekrytera nya medarbetare till Region Kronoberg – till exempel inom primärvården och gyn/obstetrik. Men långsiktigt ser det bättre ut. Vårdcentra...

Jon Pallon, specialist i allmänmedicin!

8 november 2018

Jon Pallon jobbar som specialist i allmänmedicin på vårdcentralen Skärvet i Växjö – där han också gjorde sin specialisttjänstgöring (ST). Han blev färdig specialist i augusti, och valde sedan att stan...