Fler nyheter

19 december 2019

Höjd avgift för uteblivna besök i vården

Från och med den 1 januari 2020 dubbleras avgiften som patienten behöver betala om hen inte kommer till sitt bokade besök hos Region Kronoberg. Men det finns hjälp att få för att slippa den onödiga kostnaden.

Drygt 30 000 patienter uteblev eller bokade av sina besök i vården försent under 2019.

Uteblivna besök och sena återbud är en onödig kostnad för vården. Därför uppmanar vi alla att boka av sin tid om man inte kan komma, då ger man också möjligheten till en annan patient att få tiden. Det innebär att vårdköerna blir kortare, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Regionfullmäktige tog i november beslut om att avgifterna för uteblivna besök i vården ska dubbleras. Det innebär att nya kostnader från och med 2020 kommer vara 300 kronor för ett uteblivet läkarbesök i primärvården, 600 kronor för ett uteblivet läkarbesök i länssjukvården och 200 kronor för ett uteblivet besök hos övrig vårdpersonal.

Påminnelse till sitt bokade besök

Som hjälp för patienten att komma ihåg sitt besök finns sedan tidigare möjligheten att få en påminnelse om den bokade tiden, både på vårdcentral, sjukhus och inom tandvården. Patienten kan be vårdpersonalen att aktivera den här tjänsten när man är på besök i vården. Man kan även få en avisering när recept skickas från vården till apoteket, för att slippa ringa eller gå till apoteket i onödan.

Kontakt

Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 79 96

Dan Petersson

Ekonomichef för hälso- och sjukvården

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470588554

Relaterade nyheter

Nationellt museum kommer till Kronoberg

29 maj 2020

Region Kronoberg inleder ännu ett samarbete med ett nationellt museum – Naturhistoriska riksmuseet. Samarbetet sker genom undervisningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder som verkar för att öka barn...

Region Kronoberg ökar mest på miljölista

28 maj 2020

Varje år granskar Miljöfordon Sverige kommuners och regioners fordonsflottor ur ett miljöperspektiv. I år visar rapporten att Region Kronoberg har gjort den största förbättringen jämfört med förra åre...

Region Kronoberg är först med att jämföra antikroppstester

28 maj 2020

En studie av antikroppstester mot SARS-CoV-2, det nya coronaviruset, har genomförts i ett samarbete mellan klinisk mikrobiologi i Region Kronoberg och Region Blekinge samt klinisk kemi i Region Kronob...

Digitala kallelser på gång i regionen

27 maj 2020

Nu testar Region Kronoberg digitala kallelser. Patienten kan hämta sin kallelse i en digital brevlåda till mobil eller dator. Det är snabbare, säkrare och bättre för miljön.