Fler nyheter

19 december 2019

Höjd avgift för uteblivna besök i vården

Från och med den 1 januari 2020 dubbleras avgiften som patienten behöver betala om hen inte kommer till sitt bokade besök hos Region Kronoberg. Men det finns hjälp att få för att slippa den onödiga kostnaden.

Drygt 30 000 patienter uteblev eller bokade av sina besök i vården försent under 2019.

Uteblivna besök och sena återbud är en onödig kostnad för vården. Därför uppmanar vi alla att boka av sin tid om man inte kan komma, då ger man också möjligheten till en annan patient att få tiden. Det innebär att vårdköerna blir kortare, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Regionfullmäktige tog i november beslut om att avgifterna för uteblivna besök i vården ska dubbleras. Det innebär att nya kostnader från och med 2020 kommer vara 300 kronor för ett uteblivet läkarbesök i primärvården, 600 kronor för ett uteblivet läkarbesök i länssjukvården och 200 kronor för ett uteblivet besök hos övrig vårdpersonal.

Påminnelse till sitt bokade besök

Som hjälp för patienten att komma ihåg sitt besök finns sedan tidigare möjligheten att få en påminnelse om den bokade tiden, både på vårdcentral, sjukhus och inom tandvården. Patienten kan be vårdpersonalen att aktivera den här tjänsten när man är på besök i vården. Man kan även få en avisering när recept skickas från vården till apoteket, för att slippa ringa eller gå till apoteket i onödan.

Kontakt

Mikael Johansson (M)

Mikael Johansson (M)

Regionstyrelsens ordförande

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0767-20 79 96

Dan Petersson

Ekonomichef för hälso- och sjukvården

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 85 54

Relaterade nyheter

Klamydiapinnar löser materialbrist vid coronaprovtagning

27 mars 2020

Bristen på provtagningspinnar är en av utmaningarna kopplade till coronapandemin. Därför funderade personalen på klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge på andra lösningar, och testade att använda de...

Region Kronoberg anmäler nervskada under operation

26 mars 2020

En patient opererade gallan på ett av länets sjukhus. Operationen blev långvarig och efteråt visade patienten tecken till nedsatt kraft i höger arm. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård...

Coronapatient inlagd på infektionskliniken

26 mars 2020

Ytterligare tre personer har konstaterats sjuka i covid-19 i Kronobergs län. En av dessa är inlagd på infektionskliniken på Centrallasarettet Växjö.

Planerade operationer ställs in de kommande fyra veckorna

24 mars 2020

Region Kronoberg beslutade vid ett stabsmöte under tisdagen att alla icke brådskande operationer ställs in till och med den 26 april.