Fler nyheter

5 november 2018

Utökad gratis vaccination mot influensa

Region Kronoberg fortsätter att erbjuda alla invånare som fyllt 65 år, samt övriga riskgrupper, gratis vaccination mot säsongsinfluensan. I år utökas satsningen att även gälla all personal som träffar patienter regelbundet.

Vi vet att vaccinationen räddar liv. Även om man känner sig frisk och stark är risken större för äldre personer att bli allvarligt sjuk om man smittas med influensa, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Ju äldre man är, desto större är risken att bli svårt sjuk om man smittas med influensa. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som har fyllt 65 år, eller tillhör någon annan riskgrupp, vaccinerar sig varje år. I dagarna får alla ålderspensionärer i Kronoberg ett brev från Region Kronoberg med erbjudande om gratis vaccination mot årets influensa.

Även personal vaccineras

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personal som vårdar patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds vaccination. I år väljer Region Kronoberg att gå längre än så och även erbjuda vaccinering till all vårdpersonal och andra personalgrupper som träffar patienter regelbundet, exempelvis transportörer, servicevärdar och lokalvårdare.

Syftet är såklart att minska risken för att patienter smittas i vården, men också för att minska spridningen av influensa som helhet inom vården, säger Christian Romin Blomkvist.

Årets vaccin

Det är WHO som beslutar vilka virusstammar som ska ingå i vaccinet. Detta görs i februari varje år, för att vaccinet ska hinna produceras. 

Denna säsong innehåller vaccinet fyra olika virusstammar som förhoppningsvis skall leda till bättre skyddseffekt. I övrigt är det uppbyggt på samma sätt som tidigare säsongsvaccin, säger Christian Romin Blomkvist.

Mer information

Läs mer om influensa och riskgrupper på www.1177.se/influensa

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82, 0709-84 48 67

Relaterade nyheter

Stabsläget på sjukhusen är nu avslutat

14 mars 2019

Vårdplatsläget på båda sjukhusen har stabiliserats och därför har stabsläget upphört.

Klart med ny rektor för Grimslövs Folkhögskola

14 mars 2019

Erik Engsbråten blir ny rektor på Grimslövs Folkhögskola. Region Kronoberg äger och driver folkhögskolan som har inriktningen hälsa, friskvård och kultur i ett brett perspektiv. Erik tillträder tjänst...

Försenad diagnos av allvarlig infektion

11 mars 2019

Region Kronoberg kommer att Lex Maria anmäla en händelse där en patient med infektion i ryggen fick sin utredning, diagnos och behandling fördröjd på ett av länets sjukhus.

Sjukhusen i stabsläge på grund av ansträngt vårdplatsläge

11 mars 2019

På grund av ansträngt vårdplatsläge på våra sjukhus i Ljungby och Växjö har sjukhusvården klockan 13.40 den 11 mars 2019 höjt sin beredskap till ett så kallat stabsläge, vilket är den lägsta beredskap...