Fler nyheter

5 november 2018

Utökad gratis vaccination mot influensa

Region Kronoberg fortsätter att erbjuda alla invånare som fyllt 65 år, samt övriga riskgrupper, gratis vaccination mot säsongsinfluensan. I år utökas satsningen att även gälla all personal som träffar patienter regelbundet.

Vi vet att vaccinationen räddar liv. Även om man känner sig frisk och stark är risken större för äldre personer att bli allvarligt sjuk om man smittas med influensa, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Ju äldre man är, desto större är risken att bli svårt sjuk om man smittas med influensa. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som har fyllt 65 år, eller tillhör någon annan riskgrupp, vaccinerar sig varje år. I dagarna får alla ålderspensionärer i Kronoberg ett brev från Region Kronoberg med erbjudande om gratis vaccination mot årets influensa.

Även personal vaccineras

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personal som vårdar patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds vaccination. I år väljer Region Kronoberg att gå längre än så och även erbjuda vaccinering till all vårdpersonal och andra personalgrupper som träffar patienter regelbundet, exempelvis transportörer, servicevärdar och lokalvårdare.

Syftet är såklart att minska risken för att patienter smittas i vården, men också för att minska spridningen av influensa som helhet inom vården, säger Christian Romin Blomkvist.

Årets vaccin

Det är WHO som beslutar vilka virusstammar som ska ingå i vaccinet. Detta görs i februari varje år, för att vaccinet ska hinna produceras. 

Denna säsong innehåller vaccinet fyra olika virusstammar som förhoppningsvis skall leda till bättre skyddseffekt. I övrigt är det uppbyggt på samma sätt som tidigare säsongsvaccin, säger Christian Romin Blomkvist.

Mer information

Läs mer om influensa och riskgrupper på www.1177.se/influensa

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82, 0709-84 48 67

Relaterade nyheter

Stabil läkarbemanning genom aktiv samverkan, prisat på kvalitetsvecka

16 november 2018

När Region Kronoberg idag avslutade sin årliga kvalitetsvecka delades 2018-års kvalitetspris ut till vuxenpsykiatrin för deras lyckade arbete med att bli oberoende av hyrläkare.

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

15 november 2018

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Ljusare framtid med många ST-läkare i Region Kronoberg

13 november 2018

Inom vissa läkarspecialiteter är det just nu svårt att rekrytera nya medarbetare till Region Kronoberg – till exempel inom primärvården och gyn/obstetrik. Men långsiktigt ser det bättre ut. Vårdcentra...

Jon Pallon, specialist i allmänmedicin!

8 november 2018

Jon Pallon jobbar som specialist i allmänmedicin på vårdcentralen Skärvet i Växjö – där han också gjorde sin specialisttjänstgöring (ST). Han blev färdig specialist i augusti, och valde sedan att stan...