Fler nyheter

5 november 2018

Utökad gratis vaccination mot influensa

Region Kronoberg fortsätter att erbjuda alla invånare som fyllt 65 år, samt övriga riskgrupper, gratis vaccination mot säsongsinfluensan. I år utökas satsningen att även gälla all personal som träffar patienter regelbundet.

Vi vet att vaccinationen räddar liv. Även om man känner sig frisk och stark är risken större för äldre personer att bli allvarligt sjuk om man smittas med influensa, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Ju äldre man är, desto större är risken att bli svårt sjuk om man smittas med influensa. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla som har fyllt 65 år, eller tillhör någon annan riskgrupp, vaccinerar sig varje år. I dagarna får alla ålderspensionärer i Kronoberg ett brev från Region Kronoberg med erbjudande om gratis vaccination mot årets influensa.

Även personal vaccineras

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personal som vårdar patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds vaccination. I år väljer Region Kronoberg att gå längre än så och även erbjuda vaccinering till all vårdpersonal och andra personalgrupper som träffar patienter regelbundet, exempelvis transportörer, servicevärdar och lokalvårdare.

Syftet är såklart att minska risken för att patienter smittas i vården, men också för att minska spridningen av influensa som helhet inom vården, säger Christian Romin Blomkvist.

Årets vaccin

Det är WHO som beslutar vilka virusstammar som ska ingå i vaccinet. Detta görs i februari varje år, för att vaccinet ska hinna produceras. 

Denna säsong innehåller vaccinet fyra olika virusstammar som förhoppningsvis skall leda till bättre skyddseffekt. I övrigt är det uppbyggt på samma sätt som tidigare säsongsvaccin, säger Christian Romin Blomkvist.

Mer information

Läs mer om influensa och riskgrupper på www.1177.se/influensa

Christian Blomkvist

Smittskyddsläkare

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 87 82, 0709-84 48 67

Relaterade nyheter

Region Kronoberg utreder nytt sjukhus i Växjö

15 januari 2019

Omfattande om- och tillbyggnationer inom det befintliga lasarettsområdet i centrala Växjö de kommande 30 till 40 åren, eller ett helt nytt sjukhus på en helt ny plats. Den frågan vill Region Kronoberg...

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

14 januari 2019

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2400 elever i åk 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgsc...

Ny livsavgörande metod för snabbare bestämning av sepsisbakteriers behandlingsbarhet

14 januari 2019

Med en ny metod framtagen på mikrobiologen inom Region Kronoberg går det numera att snabbt och säkert bestämma vilken bakterie som ligger bakom en patients blodförgiftning – sepsis – och dessutom inom...

Antiobiotikabehandling som träffar rätt - livsviktiga timmar att spara

9 januari 2019

En blodförgiftning – sepsis – kan döda snabbt. Den kräver omedelbar behandling. Men att identifiera bakterien och koppla ihop den med rätt antibiotika kan vara ett detektivarbete. Ofta blir det en...