Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

27 mars 2020

Klamydiapinnar löser materialbrist vid coronaprovtagning

Bristen på provtagningspinnar är en av utmaningarna kopplade till coronapandemin. Därför funderade personalen på klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge på andra lösningar, och testade att använda de pinnar som normalt används för klamydiatester.

Vi hade tusentals i lager. De är egentligen inte tänkta för ändamålet, men vi gjorde tester och det fungerar bra. Det innebär att vi troligen har löst ett stort bekymmer. Nu har vi kunnat köpa in stora volymer av provtagningspinnar och klarar oss en lång tid framöver, berättar Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Pinnarna används ännu inte i de andra regionerna, så klinisk mikrobiologi har delat med sig och tipsat andra genom nationella nätverk.

Vi är ju i ett läge nu där vi får tänka lite utanför boxen, eftersom vi konkurrerar med andra länder om samma produkter, säger Oskar Ekelund.

Tredubblat kapaciteten

Samtidigt har klinisk mikrobiologi tredubblat analyskapaciteten på en vecka. Från 48 till cirka 150 analyser per dygn.

Det gör att vi inte bara kan ta prov på patienter, utan även vårdpersonal. Det är en väldigt viktig del så att personal med milda symtom kan gå tillbaka och jobba, säger Oskar Ekelund.

Den ökade provtagningskapaciteten har varit möjlig genom att metoden har automatiserats allt mer.

Men framför allt har det varit möjligt genom extremt hårt arbete av min fantastiska personal som har engagerat sig stenhårt.

Epidemin ställer hälso- och sjukvården inför nya utmaningar. Dessa kan bara lösas genom nytänkande, flexibilitet och hårt arbete. Båda dessa exempel visar på att våra medarbetare har förmågan som krävs för att möta utmaningarna, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kontakt

Oskar Ekelund

Verksamhetschef

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 046470587460, 046767259607
Roland Gustbée (M)

Roland Gustbée (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0733-68 74 14

Relaterade nyheter

Beslut i regionstyrelsen den 2 juni

2 juni 2020

Vid regionstyrelsens sammanträde fattades samtliga beslut enligt förslag. Här är några av de beslut som fattades:

Viktigt besked från Trafikverket om tågtrafiken i Kronoberg

2 juni 2020

I en utredning av Kust till kustbanan från Göteborg till Kalmar/Karlskrona lyfter Trafikverket behovet av dubbelspår mellan Växjö-Alvesta. Det är ett första viktigt steg för att byggandet av dubbelspå...

Antikroppstester genomförs på särskilt boende i Alvesta

1 juni 2020

Region Kronoberg har utvärderat en metod för antikroppstester som är tillförlitlig. Nu ska den testas i en pilotstudie på ett särskilt boende i Alvesta.

Regionstyrelsen sammanträder 2 juni

1 juni 2020

Tisdagen den 2 juni sammanträder Region Kronobergs regionstyrelse. De ledamöter som önskar kan delta på distans. Här är några av de ärenden som tas upp: