Fler nyheter

3 juli 2019

Kompetensutveckling pågår

Lokalerna på Järnvägsgatan i Hovmantorp är fortfarande de ”nya” lokalerna två år efter flytten av det som idag är LG Produktion. Två företag blev ett när Ulf Åström tog över även sin fars företag som han tidigare arbetat i. LG Produktion har tagit hjälp av Region Kronobergs projekt Kompetens i Kronoberg för att kompetensutveckla sina medarbetare och på så sätt öka takten.

Det är 16 medarbetare på företaget och med något undantag så bor alla i Hovmantorp. Det är alltså ett starkt förankrat företag som tillsammans med några andra företag på orten utgör verkstadsindustrin. Ulf Åström är VD och ägare och ser det lokala som en framgångsfaktor.

Vi har som många andra svårigheter att rekrytera, men bor man på orten och jobbar hos oss så brukar man stanna kvar länge, säger Ulf. Vi försöker se till att organisera verksamheten flexibelt så att det enkelt går att kombinera familjeliv med jobb. Bor man i Hovmantorp så slipper man ju helt enkelt pendla.

För att bli fullfjädrad i yrket menar Ulf att det kan ta sex, sju år innan man behärskar alla aspekter inom det som företaget håller på med. Förutom att söka nya kompetenta medarbetare så krävs en kompetensutveckling av redan befintliga anställda. LG Produktion deltar i det regionala projektet Kompetens i Kronoberg där Region Kronoberg fått pengar av Europeiska socialfonden.

Jag ser det som nödvändigt att ständigt öka kompetensen i företaget. Genom att vara med i Kompetens i Kronoberg har vi kunnat öka på takten på kompetensutvecklingen och kunnat utbilda fler personer, säger Ulf Åström. Utbildning av personalen är också något som kan göra oss fortsatt attraktiva som arbetsgivare.

Under maj månad genomfördes en utbildning i Mastercam, ett CAD-program som används både för att konstruera och rita men även som styrning för de maskiner som sen ska ta fram bitarna. På LG Produktion ansvarar medarbetaren både för programmeringen och sen för utförandet vid maskinen. Hälften av de 16 anställda gick utbildningen.

Det är ofta ett omväxlande arbete på LG Produktion med flera kunder och där upplagorna på de producerade detaljerna kan vara från ett litet antal upp till 4000 stycken. Mångsidigheten och den direkta kontakten är det som Ulf ser som konkurrensfördelar gentemot de riktigt stora företag som gör mängdbitar.

Vi satsar på kunder som vi kan skapa en relation till och ha ett långsiktigt samarbete, säger Ulf Åström. Några vi arbetat länge med är JLT Mobile som tillverkar datorer till bland annat truckar. Wexiödisk är en annan kund och även företaget Caldaro som gör joysticks för industriändamål som hjullastare. Det händer också att andra företag på orten lackerar detaljer hos oss i vår anläggning.

Även om det är full produktion i lokalerna på Järnvägsgatan så finns det plats över. Och företagets plan är att växa och få mer uppdrag med de befintliga kunderna. De långsiktiga relationerna skapar basen för det.

Artikeln är lånad från Lessebo kommun

Relaterade nyheter

Kulturrådet fördelar pengar till utveckling av kultur i Kronoberg

11 juli 2019

Statens kulturråd har beviljat ett flertal projektansökningar från Kronoberg. Bidragen går till utvecklingsarbeten för bland annat satsningarna Medborgarscen, Muntligt berättande och ett gemensamt pro...

Scensommar i hela Kronoberg

10 juli 2019

Just nu pågår Scensommar i hela Kronoberg. Genom ett nytt samarbete mellan Region Kronoberg och samtliga kommuner i länet får nämligen invånare och besökare i år möjlighet att uppleva kultur runt om i...

Mot ett grönare Kronoberg med aktualiserad utvecklingsstrategi och hållbarhetsprogram

19 juni 2019

Den 19 juni 2019 antog regionfullmäktige den aktualiserade regionala utvecklingsstrategin – Gröna Kronoberg 2025 och ett nytt hållbarhetsprogram.

Internationell glaskonferens till Glasriket 2020

18 juni 2019

Nu står det klart att Glass Art Society (GAS) kommer att förlägga sin stora internationella glaskonferens i Sverige och i Glasriket nästa år.