10 mars 2020

Konsultföretaget Sirona ska stötta arbetet kring nära vård och nya sjukhuset

Konsultföretaget Sirona får uppdraget att stötta Region Kronobergs fortsatta utvecklingsresa mot den nära vården och ett nytt akutsjukhus i Växjö. Sirona har genomfört en första övergripande kartläggning av det totala vårdbehovet i Kronoberg. Nu är det klart att de även får uppdraget att genomföra fördjupade analyser av vårdbehovet och vara stödet i arbetet med att tydliggöra vad det nya sjukhuset ska erbjuda.

Vi har mycket goda erfarenheter från tidigare samarbete med Sirona och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete, säger regiondirektör Martin Myrskog.

Även om Sirona har ett tydligt uppdrag som handlar om utvecklingen av det nya akutsjukhuset i Växjö, så är det viktigt att understryka att deras utredande uppdrag omfattar all hälso- och sjukvård. Vi behöver en god bild av helheten för att vi ska kunna ställa om sjukvården i Kronoberg på det sätt som krävs för framtiden, säger Mikael Johansson (M) regionstyrelsens ordförande.

Vårdbehov, vårdstruktur och produktivitet

Sironas fortsatta uppdrag innebär att genomföra fördjupade analyser av:

• Framtida vårdbehov per diagnosområde/specialitet
  • Hur produktivitet inom vården kan utvecklas
  • Hur strukturer för framtida vårdnivåer och flöden bör utformas

Stöd till sjukhusprojektet

Sirona kommer också att vara ett konkret stöd för sjukhusprojektet i de utvecklingsarbeten som sker runt vårdens innehåll.

Mer om projektet Nytt akutsjukhus Växjö.

Martin Myrskog

Regiondirektör