Fler nyheter
Foto: Emelie Otterbeck Foto: Emelie Otterbeck

4 februari 2020

Kontaktsjuksköterska i regionen prisas

Elisabeth Einarsson Åberg som arbetar på kirurgkliniken i Växjö har utsetts till årets kontaktsjuksköterska i cancervården i den södra sjukvårdsregionen.

På måndagen fick Elisabeth Einarsson Åberg ta emot utmärkelsen av kronprinsessan Victoria under en jubileumsdag för den nationella cancerstrategin.

– Det kändes ju fantastiskt att få vara med om en sådan här dag. Kronprinsessan Victoria höll ett väldigt fint tal innan prisutdelningen. Jag märkte att hon var så engagerad i cancerutvecklingen, säger Elisabeth Einarsson Åberg.

Stärka patientens ställning

Hon beskriver sitt yrke som väldigt givande, att få vara en trygghet för patienter och anhöriga i den svåra situation de är i när de får ett cancerbesked.

– Att stärka både patienter och anhörigas ställning gentemot vården under en kritisk tid är väldigt viktigt, säger Elisabeth Einarsson Åberg.

Hon vill också lyfta vikten av ett bra team.

– När mina läkare i teamet berättade att de nominerat mig så blev jag så oerhört tacksam bara för det. Att de tänkte på mig och ville nominera mig. För som kontaktsjuksköterska kan jag inte vara trygg i min roll om jag inte har teamet med mig.

Motiveringen lyder:

Elisabeth har stenkoll på alla patienter, finns alltid tillgänglig och ringer upp och kontrollerar hur det går om patienterna inte själva hör av sig. Hon är väldigt lyhörd för patienters och anhörigas behov på ett sätt som läkarna oftast inte lyckas med. Hon skänker trygghet och stärker både patienters och anhörigas ställning gentemot vården under en kritisk tid! När sjukhusets egna utredningsresurser brister lyckas hon alltid hitta en snabbare undersökningstid i någon av grannregionerna.

Elisabeth har varit med i hela utvecklingen av kontaktsjuksköterskerollen i Växjö. De flesta arbetsrutiner har hon själv arbetat fram under åren. Hon är inte bara kontaktsjuksköterska utan är på eget initiativ även huvudkoordinator för SVF-utredningarna och letar upp den snabbaste utredningstiden för patienterna. När någon läkare är frånvarande ser hon till att en kollega övertar ansvaret så ingenting blir liggande. Elisabeth är en klippa som vi inte skulle klara oss utan!

Vårdkontakt för cancersjuka

Kontaktsjuksköterskor är vårdkontakter för cancersjuka, och stöttar och hjälper patienten. De skapar tillgänglighet, kontinuitet och trygghet och stärker patientens och de närståendes möjlighet att vara delaktig i patientens vård.

Läs mer om priset hos Regionalt Cancercentrum Syd

Om kontaktsjuksköterskor hos 1177

Relaterade nyheter

Jättebra Kronoberg men vi behöver bli fler!

5 juni 2020

Sedan Region Kronoberg anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare den första juni har 300 nya frivilliga livräddare anslutit sig via appen. Redan de två första dagarna skickades tre larm om misstänkt hjä...

Kartläggning av antikroppar hos blodgivare

4 juni 2020

För att ta reda på hur utbredd coronasmittan är i Kronobergs län så ska antikroppstester tas på blodgivare från och med måndag.

Digitala kallelser på gång i regionen

27 maj 2020

Nu testar Region Kronoberg digitala kallelser. Patienten kan hämta sin kallelse i en digital brevlåda till mobil eller dator. Det är snabbare, säkrare och bättre för miljön.

Frivilliga är med och räddar liv

25 maj 2020

Region Kronoberg ansluter sig nu till tjänsten Sms-livräddare som är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.