30 januari 2020

Kronoberg fortsätter ta elever mot nya höjder

Onsdagen 22 januari arrangerade Maker tour – Mot nya höjder och Ung Företagsamhet en lärarworkshop med fokus på årets tema: Make IT Wild. Till workshopen kom lärare från hela Kronoberg för att höra om temat, terminens utmaningar, årets ambassadörer och testa nytt material.

I årets tema Make IT Wild får elever och lärare ta del av spännande skogsutmaningar och lära sig mer om hållbarhet och skogen som resurs. Samtidigt får de utmana sitt entreprenöriella tänkande och arbeta med ett lokalt företag i samarbete med Ung Företagsamhet, säger Caroline Schough, projektledare på Region Kronoberg.

Maker tour – Mot nya höjder är ett undervisningskoncept för lärare som vill öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Mot nya höjder har drivits som ett projekt av Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg och Tillväxtverket sedan 2014 och i år stod det klart att undervisningskonceptet går in i Region Kronobergs ordinarie verksamheten.

Att Mot nya höjder går in i den ordinarie verksamheten betyder att kompetensförsörjningsfrågan tas på allvar och att undervisningskonceptet faktiskt gör skillnad på riktigt, säger Christel Gustafsson, utvecklingsdirektör på Region Kronoberg.

I samband med att Maker tour – Mot nya höjder blir ordinarie verksamhet har också ett nytt samarbete med Linnéuniversitetet bildats. I årets tema Make IT Wild är det institutionen för skog och träteknik som tillsammans med Tekniska museet tar fram Maker tour – Mot nya höjders utmaningar.

Wild kids-ambassadörer

Våra utmaningar fokuserar mycket på matematik, teknik och fysik och i vår kommer vi ha ett större fokus på biologi vilket känns fantastiskt roligt. Samtidigt har vi i år ambassadörer som vänder sig till både till elever och lärare – Wild Kids-deltagarna Tuva Alderup, Ljungby och Mattheus Thordsson, Tingsryd och Heidi Andersson, armbryterskan och planetskötaren från Ensamheten, säger Malin Wass, projektledare på Region Kronoberg.

Maker tour – Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg och Tekniska museet tillsammans med Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg, Tillväxtverket, 2047 Science Center i Gävleborg och Fenomenalen Science Center på Gotland. Undervisningskonceptet finns i Kronoberg, Gävleborg och på Gotland och sedan januari 2020 ingår konceptet i den ordinarie verksamheten i Kronoberg.

Caroline Schough

Projektledare Maker tour – Mot nya höjder