Fler nyheter
Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår

27 november 2018

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta musikkår och festivalen Kvarnamåla International Music Festival.

2018 års kulturutmärkelser delades ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde den 27 november.

Kulturutmärkelser 2018 

Kulturpris – Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund

Region Kronobergs kulturpris går till Kjell Gustafsson, ordförande i Kronobergs läns hembygdsförbund. Motiveringen är: ”För ett långt och engagerat arbete inom hembygdsrörelsen. Med sin gedigna kunskap om Kronobergs kulturarv och hembygdsföreningar har Kjell gjort ovärderliga insatser inom området. Han åker land och rike runt och sprider kunskap om gamla hantverkstraditioner och på så vis profilerar han Kronoberg även på ett nationellt plan."

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja, till ett värde av 10 000 kr.

Utmärkelsen är en bekräftelse på alla de ideella timmar som jag har lagt ned. Jag har träffat många intressanta personer och fått en breddad kunskap om vårt kulturarv, säger Kjell Gustafsson.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet – Michael Pettersson, dirigent, Kosta Musikkår

Kulturpriset Kreativ entreprenör går till dirigenten Michael Pettersson med motiveringen: ”Michael är en lysande kraft inom blåsmusiken i Kronoberg. Han gör en enastående insats som musiker, dirigent och ledare för ett stort antal grupper inom ungdomsmusiken. Genom sitt engagemang bidrar han till att väcka ungas intresse och på så vis säkras Kronobergs starka tradition av blåsmusik”.

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kr.

Bubblare – Kvarnamåla International Music Festival

Årets bubblare går till Kvarnamåla International Music Festival. En helt ny festival med kammarmusik, folkmusik och jazz. Initiativtagare är operasångerskan och världssopranen Malin Hartelius. Motiveringen lyder: Briljans, musikalisk magi och framträdande av högsta klass. Det var med besked som Kvarnamåla International Music Festival gjorde entré bland sommarens musikfestivaler. Under tre dagar fick publiken njuta av spelglädje, världsartister och musikaliska möten mellan kammarmusik, folkmusik och jazz.”

Kontakt

Ragnar Lindberg (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-65 22 72
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Hög dos läkemedel anmäls enligt Lex Maria

12 februari 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient erhöll 10 ggr för hög dos av ett läkemedel på ett av länets sjukhus.

Den längsta resan

7 februari 2019

Soheila Fors är kvinnan från Iran som från en tillvaro i förtryck och okunskap har utbildat sig, startat Tehus-rörelsen och nu kandiderar till EU-parlamentet. Hon var en av föreläsarna på utbildningsd...

Aktualiserad utvecklingsstrategi nu på remiss

6 februari 2019

Från 2018 till juni 2019 aktualiserar Region Kronoberg den regionala utvecklingsstrategin – Gröna Kronoberg 2025. I dag fastställde regionala utvecklingsnämnden remissversionen på sitt första möte för...

Företagare inom naturturism erbjuds ekonomiskt stöd

4 februari 2019

Region Kronoberg har nu möjlighet att ge små företag inom naturturism ekonomiskt stöd. Stödet finansieras av Tillväxtverket och riktar sig till företag som vill attrahera och sälja till nya internatio...