Fler nyheter
Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår

27 november 2018

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta musikkår och festivalen Kvarnamåla International Music Festival.

2018 års kulturutmärkelser delades ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde den 27 november.

Kulturutmärkelser 2018 

Kulturpris – Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund

Region Kronobergs kulturpris går till Kjell Gustafsson, ordförande i Kronobergs läns hembygdsförbund. Motiveringen är: ”För ett långt och engagerat arbete inom hembygdsrörelsen. Med sin gedigna kunskap om Kronobergs kulturarv och hembygdsföreningar har Kjell gjort ovärderliga insatser inom området. Han åker land och rike runt och sprider kunskap om gamla hantverkstraditioner och på så vis profilerar han Kronoberg även på ett nationellt plan."

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja, till ett värde av 10 000 kr.

Utmärkelsen är en bekräftelse på alla de ideella timmar som jag har lagt ned. Jag har träffat många intressanta personer och fått en breddad kunskap om vårt kulturarv, säger Kjell Gustafsson.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet – Michael Pettersson, dirigent, Kosta Musikkår

Kulturpriset Kreativ entreprenör går till dirigenten Michael Pettersson med motiveringen: ”Michael är en lysande kraft inom blåsmusiken i Kronoberg. Han gör en enastående insats som musiker, dirigent och ledare för ett stort antal grupper inom ungdomsmusiken. Genom sitt engagemang bidrar han till att väcka ungas intresse och på så vis säkras Kronobergs starka tradition av blåsmusik”.

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kr.

Bubblare – Kvarnamåla International Music Festival

Årets bubblare går till Kvarnamåla International Music Festival. En helt ny festival med kammarmusik, folkmusik och jazz. Initiativtagare är operasångerskan och världssopranen Malin Hartelius. Motiveringen lyder: Briljans, musikalisk magi och framträdande av högsta klass. Det var med besked som Kvarnamåla International Music Festival gjorde entré bland sommarens musikfestivaler. Under tre dagar fick publiken njuta av spelglädje, världsartister och musikaliska möten mellan kammarmusik, folkmusik och jazz.”

Kontakt

Ragnar Lindberg (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-65 22 72
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Så ska cykling främjas i Kronoberg

7 december 2018

Region Kronobergs första strategiska dokument om cykling: ”Cykla i Gröna Kronoberg” är klart. I dokumentet beskrivs hur cykelvägarna i regionen ska utvecklas. När de 34 prioriterade objekten har byggt...

Satsningar på en mer jämställd regional tillväxt

6 december 2018

Rutiner för jämställdhetsintegrering och verktyget ”Våga välja yrke” – det är två av resultaten i Region Kronobergs arbete med jämställd regional tillväxt.

Hudmottagningen får nya lokaler i Dockan

5 december 2018

Onsdag den 5 december invigdes hudmottagningens nya lokaler i Dockan-huset. Lokalerna har totalrenoverats och anpassats för hudmottagningens verksamhet.

Sagolika Småland

5 december 2018

Den gångna veckan har vi nåtts av ett fantastiskt besked. Sagobygden är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Ett stort erkännande. Sveriges första utnämning och Nordens andra. Det immateriella kultura...