Fler nyheter
Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår Från vänster: Robert Jonasson och Jessica Larsson, Kvarnamåla International Festival, Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta Musikkår

27 november 2018

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Region Kronoberg delar årligen ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund, Michael Pettersson, Kosta musikkår och festivalen Kvarnamåla International Music Festival.

2018 års kulturutmärkelser delades ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde den 27 november.

Kulturutmärkelser 2018 

Kulturpris – Kjell Gustafsson, Kronobergs läns hembygdsförbund

Region Kronobergs kulturpris går till Kjell Gustafsson, ordförande i Kronobergs läns hembygdsförbund. Motiveringen är: ”För ett långt och engagerat arbete inom hembygdsrörelsen. Med sin gedigna kunskap om Kronobergs kulturarv och hembygdsföreningar har Kjell gjort ovärderliga insatser inom området. Han åker land och rike runt och sprider kunskap om gamla hantverkstraditioner och på så vis profilerar han Kronoberg även på ett nationellt plan."

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja, till ett värde av 10 000 kr.

Utmärkelsen är en bekräftelse på alla de ideella timmar som jag har lagt ned. Jag har träffat många intressanta personer och fått en breddad kunskap om vårt kulturarv, säger Kjell Gustafsson.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet – Michael Pettersson, dirigent, Kosta Musikkår

Kulturpriset Kreativ entreprenör går till dirigenten Michael Pettersson med motiveringen: ”Michael är en lysande kraft inom blåsmusiken i Kronoberg. Han gör en enastående insats som musiker, dirigent och ledare för ett stort antal grupper inom ungdomsmusiken. Genom sitt engagemang bidrar han till att väcka ungas intresse och på så vis säkras Kronobergs starka tradition av blåsmusik”.

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kr.

Bubblare – Kvarnamåla International Music Festival

Årets bubblare går till Kvarnamåla International Music Festival. En helt ny festival med kammarmusik, folkmusik och jazz. Initiativtagare är operasångerskan och världssopranen Malin Hartelius. Motiveringen lyder: Briljans, musikalisk magi och framträdande av högsta klass. Det var med besked som Kvarnamåla International Music Festival gjorde entré bland sommarens musikfestivaler. Under tre dagar fick publiken njuta av spelglädje, världsartister och musikaliska möten mellan kammarmusik, folkmusik och jazz.”

Kontakt

Ragnar Lindberg (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-65 22 72
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Synpunkter på aktualiserad strategi

18 april 2019

Nu är remissperioden för ny aktualiserad regional utvecklingsstrategi avslutad. Totalt inkom 25 svar.

Hur kan vi designa välfärden för att klara framtidens utmaningar?

18 april 2019

Verklighetslabbet är Kronobergs arena för användardriven innovation i välfärden. I labbet ska region, kommuner, akademi, näringsliv och medborgare tillsammans utveckla välfärden.

Koll på konsten

17 april 2019

Revisionen i Region Kronoberg har genomfört en granskning som visar att Region Kronoberg tidigare haft brister i hanteringen av konst gällande anskaffning, värdering, inventering, placering och försäl...

Bredband i 72 procent av Kronobergs hushåll

9 april 2019

I oktober 2018 hade 72 procent av Kronobergs hushåll tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/. Det är en ökning med drygt 5 procent sedan 2017. Snittet för riket är 81 procent. Det vis...