Fler nyheter

15 november 2018

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Solen är den mest miljövänliga energikällan vi har här på jorden. Den producerar 15 000 gånger mer energi än vad vi förbrukar till industri, transporter och uppvärmning. När våra elever i länet säljer andelar i solceller bidrar de till mer klimatneutral elproduktion och en hållbar utveckling, säger Joakim Pohlman (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 
Utbildningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder har sedan 2014 arbetat för att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Elever har genomfört utmaningar med olika teman: rymden, flöde, rörelse – och nu senast ljus. Klasserna som har gjort utmaningarna har fått en belöning i slutet på varje termin. Nu vill Maker tour – Mot nya höjder vända på detta och visa att det även är en belöning att hjälpa andra. Därför lanseras nu Mot nya höjder ger energi – ett sätt för eleverna att hjälpa andra elever på andra sidan jorden. 
Solcellerna kommer lysa upp klassrummen
Kronobergs elever kommer få möjlighet att sälja andelar i solceller som sedan monteras vid en skola i Thailand. Solcellerna, som säljs för 125 kronor styck, kommer – bokstavligt talat – lysa upp klassrummen, driva vattensystem med mera. Målet är att Kronobergseleverna ska bidra till en bättre skolgång för sina medsystrar och -bröder. 
 Jag har tidigare jobbat mycket med denna typ av välgörenhetsinsatser och har sett vilken enorm skillnad det gör. Att Kronobergseleverna kan vara med och bidra till en bättre värld för elever på andra sidan jorden känns fantastiskt, säger rallykartläsaren Tina Thörner som är Maker tour – Mot nya höjders ambassadör.
”Eleverna får göra konkret nytta”

Mot nya höjder ger energi tangerar flera av FN:s globala mål. Vi vill öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. Att göra det genom en konkret insats som minskar klimatpåverkan på riktigt samtidigt som barn i andra delar av världen får en bättre skola är både pedagogiskt och viktigt. Vi ökar elevernas intresse för miljöfrågor genom att de får göra konkret nytta. Genom insatsen ökar förståelsen för att vi lever på samma planet och klimatutmaningen är global, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör. 

Om Maker tour - Mot nya höjder

Maker tour – Mot nya höjder är ett utbildningskoncept i Kronobergs och Gävleborgs grund- och gymnasieskolor som jobbar för att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Maker tour – Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Försäljningen av solcellsandelarna administreras av EnergyAid som också bygger upp solcellerna i Thailand.

Kontaktpersoner:

Joakim Pohlman (S)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0703-31 23 00

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Markus Brunskog

Projektledare Mot nya höjder

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-76 10 07

Relaterade nyheter

Åttondeklassare bjuds på utbildning i psykisk hälsa

14 december 2018

Under 2019 erbjuder Region Kronoberg åk 8 i Kronoberg att kostnadsfritt delta i ett evidensbaserat program om psykisk hälsa. Programmet YAM, Youth Aware of Mental health, syftar till att öka medvetenh...

Mobil röntgen ska testas i Älmhult

12 december 2018

För ökad trygghet och välbefinnande kommer Älmhults kommun att testa mobil röntgen i samarbete med Region Kronoberg. Satsningen är en del i projektet Äldrehälsa Kronoberg. Med mobil röntgen kan kommun...

Intensivvårdsavdelningen i Växjö är hyroberoende!

11 december 2018

Region Kronobergs satsning på fler utbildningstjänster har gett resultat. Sex vidareutbildade sjuksköterskor är nu tillbaka på intensivvårdsavdelningen i Växjö och tillför specialistkompetens inom int...

Så ska cykling främjas i Kronoberg

7 december 2018

Region Kronobergs första strategiska dokument om cykling: ”Cykla i Gröna Kronoberg” är klart. I dokumentet beskrivs hur cykelvägarna i regionen ska utvecklas. När de 34 prioriterade objekten har byggt...