17 mars 2020

Kvarglömd operationsduk i vagina anmäls enligt Lex Maria

En operationsduk blev kvar i vaginan på en kvinna i samband med efterförloppet till en förlossning på ett av länets sjukhus. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten fick under förlossningen en bristning som behövde åtgärdas på operation. För att stoppa blodflödet användes operationsdukar i vaginan både på förlossningen och operationsavdelningen. Innan kvinnan åkte hem avlägsnades en operationsduk enligt ordination, men det var ändå en operationsduk kvar som inte uppmärksammades.

Efter cirka sju veckor kom en duk ut ur kvinnans vagina och hon kontaktade vården. Främmande material utgör en risk för allvarlig infektion, något som dock inte inträffade vid den aktuella händelsen.

För att det inträffade inte ska upprepas har kliniken sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder.

Lex Maria

Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)

• ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
  • har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
  • ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.

Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.

Pär Lindgren

Regional chefläkare

Arbetar som regionansvarig chefläkare. Arbetsuppgifterna innefattar: Huvudansvar för det regionövergripande patientsäkerhetsarbetet Stödfunktion och internkontroll i patientsäkerhetsfrågor Analysleda...

• Telefon: 0470-58 83 04, 0709-84 46 09