Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

5 juni 2018

Länets kulturskapare får stipendier av Region Kronoberg

Region Kronoberg delar årligen ut kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. 2018 års kulturstipendier tilldelas Jan Carleklev, Hanna Storby, Anna-Karin Arvidsson, Liv Aldridge och Elias Wallin.

Stipendierna utgör en del i Region Kronobergs arbete med att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet. Nytt för i år är att stipendierna har utökats från ett till tre arbetsstipendier och från ett till två ungdomsstipendier. Summa per arbetsstipendium är 60 000 kronor och summan per ungdomsstipendium är 20 000 kronor. Kulturnämnden tog den 31 maj beslutet om årets stipendiater.

Årets stipendiater – arbetsstipendier

Jan Carleklev, ljudkonstnär

Motivering: ”För sin nyfikenhet på ljud och för allt han låter oss höra, det vi inte visste fanns! Jan skapar ljudlandskap utöver de vanliga och ljudsätter allt från hemslöjd, dans, föremål till bibliotek. Nyskapande teknik står i centrum. Jan har ett stort intresse för att sprida sina kunskaper till barn, unga, studenter och funktionsnedsatta människor.”

Hanna Storby, filmklippare

Motivering: ”För sin erfarenhet och bredd i att klippa film. I arbetet med dokumentärer, långfilm och experimentell film har Hanna jobbat mycket med andras berättelser. Nu ser vi fram emot det senaste projektet ”Plus Size” där hon får möjlighet att utveckla sin egen historia och sitt filmskapande. I en personlig essäfilm vill Hanna göra upp med sjuka kroppsideal och inspirera till att fler ska sluta försöka förändra sin kropp”

 Anna-Karin Arvidsson, skulptör

Motivering: ”Anna-Karin för fram samhällsfrågor genom sitt konstnärliga skapande och initierar en läroprocess både för sig själv som konstnär och för sina ”motspelare”. En konstnär med tydlig integritet som jobbar samhällsmedvetet och engagerar sin publik.”

Årets stipendiater - ungdomsstipendier

Liv Aldridge

Motivering: ”I sitt fanzine Octopus kombinerar hon olika genrer och uttryck på ett stilsäkert och kreativt sätt. Sax, lim och papper tillsammans med proffsigt intervjuande och välskrivna texter skapar hon en smart, snygg och personlig helhet av musik, politik, ordkonst och bild.”

Elias Wallin

Motivering: En ung och begåvad multikonstnär som med sitt engagemang för kulturen både inspirerar och imponerar. Elias är en drivande kraft som lever för musik och scenkonst, alltid med ett projekt på gång både i och utanför skolan.” 

Årets expertgrupp

Varje år utses experter inom respektive kulturområde som bedömer ansökningarna och som lämnar förslag till kulturnämnden. 2018 expertgrupp för stipendier bestod av:

  • Ulrika Gunnarsson,  Musik i Syd (musik)
  • Eva Thomasdotter, Smålands konstarkiv (bild/form/hemslöjd)
  • Camilla Carnmo, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg (litteratur/berättande)
  • Johan Selander, Regionteatern (dans/teater)                           
  • Samuel Palmblad, Kulturparken Småland (kulturarv/kulturmiljö)
  • Magnus Engvall, Filmregion Sydost (film)

Om det finns intresse av att göra intervjuer med stipendiaterna hjälper vi gärna till att förmedla kontakten. Vi har också bilder på stipendiaterna att tillgå. Hör av er till: Det här är en e-postadress.

Kontakt

Ragnar Lindberg (S)

Ordförande i kulturnämnden

Ragnar är även ledamot i regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen och ledamot i valberedningen.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0706-65 22 72
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Region Kronoberg stöttar små företag inom naturturism

21 juni 2018

Region Kronoberg har möjlighet att ge små företag inom naturturism ekonomiskt stöd. Stödet riktar sig till företag som vill attrahera och sälja till nya internationella kunder.

Fördröjda åtgärder vid allvarlig händelse

15 juni 2018

Region Kronoberg har anmält en händelse enligt Lex Maria, då ett barn med allvarlig näsblödning fick vänta onödigt länge på rätt behandling.

Region Kronoberg får 4 miljoner för att främja cirkulär ekonomi

15 juni 2018

Region Kronoberg har beviljats drygt 4 miljoner kronor av EU för att främja cirkulär ekonomi som innovativt verktyg för verksamhetsutveckling och regional utveckling.

Glasrikesmiljon gav positiv effekt för företag

12 juni 2018

Den så kallade Glasrikesmiljonen, för att stärka företag och investeringar i Glasriket, gav positiv effekt. Det konstateras i en utvärdering av effekterna av de totalt 12 miljoner kronor som beviljats...