Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

24 september 2019

MAT 2019 – en succé med flera rekord

När MAT 2019 nu har summerats är arrangörerna nöjda: Flera utställare slog försäljningsrekord, antalet besökare på seminarierna var rekordstort och matsvinnsköket lagade mat av mer matvaror än tidigare.

MAT är unikt i sitt slag i hela Sverige. Ett fantastiskt exempel på samverkan mellan offentliga och privata verksamheter med fokus på att lyfta en helhet kring mat, säger Susann Ask på folkhälsa- och social utveckling som är med i projektgruppen från Region Kronoberg.

Klimatperspektivet fick genomslag under årets MAT. Ungdomar som har varit delaktiga har lyft att klimatfrågan är viktig för dem och att de är beredda att göra förändringar i sina matvanor.

Jag har varit med sedan starten av MAT och upplever att helhetsperspektivet kring mat och måltider blir allt viktigare bland besökare och deltagare i seminarieprogrammet. För 6–7 år sen var seminariedeltagarna intresserad av ett område tex miljö, vatten eller offentliga måltider. Nu integreras områdena mer och förståelse och intresse för hur de olika delarna hänger ihop har ökat.

Region Kronobergs engagemang syntes på flera sätt på årets MAT: Flera enheter bidrog till årets seminarieprogram, flera kockar från kost och restauranger medverkade i matsvinnsköket och regionen lämnade in ett case kring ungdomars matvanor till Food Hackaton.

Ensamhet och undernäring hos äldre

Food Hackathon är en 24 timmars innovationstävling med case kopplade till livsmedel. Utmaningarna handlade bland annat om vildsvin, nya maträtter, äldre undernärda, mötesplatser, ungdomar och hållbar kost, ätbart trä och lokalproducerad färdigmat. Vinnarna var Benoît Dervieux och Vanja Jovanovic som hade den bästa lösningen på utmaningen kopplat till ensamhet och undernäring hos äldre. Region Kronobergs regionala utvecklingsdirektör Christel Gustafsson satt i juryn.

Teamet lade fram en idé där utmaningen med studentboende och utmaningen med äldres ensamhet fick en gemensam lösning. Att inkludera civilsamhället för att lösa välfärdens utmaningar ligger helt rätt i tiden och är nödvändigt om vi ska lyckas.

Läs mer och se vinnarna i årets övriga tävlingar här 

Relaterade nyheter

Familjecentral på Teleborg blir verklighet 2021

20 januari 2020

Styrande politiker i Region Kronoberg och Växjö kommun har gjort en överenskommelse om att öppna en familjecentral i anslutning till vårdcentralen på Teleborg nästa år. Arbetet drar igång med ett upps...

Funderar du på att söka projektmedel?

14 januari 2020

Vet du att Region Kronoberg har ett projektkontor där du kan få stöttning i projektutveckling? Tack vare kontakten med Region Kronoberg har till exempel Linnéuniversitetet nyligen beviljats 188 996 eu...

Ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken

10 januari 2020

Sedan 1 januari är Christian Möller ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken.

Bristande uppföljning av sårskada efter trafikolycka anmäls enligt Lex Maria

10 januari 2020

En patient fick efter en trafikolycka en stor sårskada på benet. Skadan följdes inte upp på adekvat sätt på länets sjukhus, vilket nu anmäls enligt Lex Maria.