Fler nyheter
Från vänster: Percy Svensson, Lotta Fransson och Lars-Gunnar Fransson. Från vänster: Percy Svensson, Lotta Fransson och Lars-Gunnar Fransson.

26 april 2019

Med stödet vågade Kulturfönster satsa

För tre år sen tilldelades Lenhovda-företaget Kulturfönster en så kallad Glasrikesmiljon för att kunna investera i utveckling av företaget. Med hjälp av stödet har de kunnat öka produktionen och växa mer. "Stödet var otroligt avgörande, utan det hade vi aldrig vågat investera" säger Lars-Gunnar Fransson som är VD för Kulturfönster.

Kulturfönster i Lenhovda grundades 2010 och har som affärsidé att tillverka exklusiva kopplade fönster i gammal stil. Man lagerför inga fönster, utan tillverkar allt på order av kund, vilket gör att kunden har stor valfrihet när det gäller hur de vill ha sina fönster. Företaget har expanderat från ett garage till en större industrifastighet och har på senare år investerat i såväl maskiner som affärssystem.

Kulturfönster omsatte omkring 6 miljoner kronor under 2016 då man tilldelades den så kallade Glasrikesmiljonen, och valde då att investera hela 4,5 miljoner kronor för att utveckla företaget. En ny hyvel och en fönstercenter-maskin med avancerad programvara köptes in med hjälp av stödet.

Det blev många sömnlösa nätter efter det, berättar Lotta Fransson som är ekonomiansvarig i företaget och syftar på de stora investeringarna som man hoppades skulle ge frukt.

Fick stöd till digitalisering

Året därefter tilldelades Kulturfönster en så kallad affärsutvecklingscheck för digitalisering på 250 000 kronor, ett stöd som finansieras av Tillväxtverket och hanteras av Region Kronoberg. Syftet med digitaliseringscheckarna är att de ska bidra till att företag snabbare kan göra insatser för att digitalisera sin verksamhet.

Med stödet kunde Kulturfönster anställa Percy Svensson för att utveckla digitaliseringen av företaget. Dessutom tog de in en reklambyrå för att hjälpa till att utveckla en digital försäljningsstrategi.

Lars-Gunnar Fransson som är VD för företaget berättar att Glasrikesmiljonen och digitaliseringschecken har gjort det möjligt för dem att fortsätta att växa och utvecklas.

Det här var otroligt avgörande, utan stödet hade vi aldrig vågat investera och våra investeringar hade i så fall fått vänta. Det var avgörande för hela vår verksamhet, säger Lars-Gunnar Fransson.

Framöver är förhoppningen att företaget kan dubblera sin omsättning. Man hoppas kunna slimma produktionen mer och planen är att investera i bland annat lyftredskap för att underlätta arbetet i produktionen.

 Lotta visar upp trä som används till fönsterna.

Rundtur i fabriken.

Fabrikens visningsrum.

Om Glasrikesmiljonen

Glasrikesmiljonen är ett samverkansprojekt mellan Tillväxtverket, Region Kalmar, Region Kronoberg samt Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län. Pengarna ska gå till att investera i utveckling av företag som ligger i någon av Glasrikets kommuner. För att söka Glasrikesmiljonen krävs bland annat att den totala investeringen uppgår till minst fyra miljoner kronor och att företaget har färre än 250 anställda.

Relaterade nyheter

Kulturrådet fördelar pengar till utveckling av kultur i Kronoberg

11 juli 2019

Statens kulturråd har beviljat ett flertal projektansökningar från Kronoberg. Bidragen går till utvecklingsarbeten för bland annat satsningarna Medborgarscen, Muntligt berättande och ett gemensamt pro...

Scensommar i hela Kronoberg

10 juli 2019

Just nu pågår Scensommar i hela Kronoberg. Genom ett nytt samarbete mellan Region Kronoberg och samtliga kommuner i länet får nämligen invånare och besökare i år möjlighet att uppleva kultur runt om i...

Kompetensutveckling pågår

3 juli 2019

Lokalerna på Järnvägsgatan i Hovmantorp är fortfarande de ”nya” lokalerna två år efter flytten av det som idag är LG Produktion. Två företag blev ett när Ulf Åström tog över även sin fars företag som...

Mot ett grönare Kronoberg med aktualiserad utvecklingsstrategi och hållbarhetsprogram

19 juni 2019

Den 19 juni 2019 antog regionfullmäktige den aktualiserade regionala utvecklingsstrategin – Gröna Kronoberg 2025 och ett nytt hållbarhetsprogram.