Fler nyheter
Från vänster: Percy Svensson, Lotta Fransson och Lars-Gunnar Fransson. Från vänster: Percy Svensson, Lotta Fransson och Lars-Gunnar Fransson.

26 april 2019

Med stödet vågade Kulturfönster satsa

För tre år sen tilldelades Lenhovda-företaget Kulturfönster en så kallad Glasrikesmiljon för att kunna investera i utveckling av företaget. Med hjälp av stödet har de kunnat öka produktionen och växa mer. "Stödet var otroligt avgörande, utan det hade vi aldrig vågat investera" säger Lars-Gunnar Fransson som är VD för Kulturfönster.

Kulturfönster i Lenhovda grundades 2010 och har som affärsidé att tillverka exklusiva kopplade fönster i gammal stil. Man lagerför inga fönster, utan tillverkar allt på order av kund, vilket gör att kunden har stor valfrihet när det gäller hur de vill ha sina fönster. Företaget har expanderat från ett garage till en större industrifastighet och har på senare år investerat i såväl maskiner som affärssystem.

Kulturfönster omsatte omkring 6 miljoner kronor under 2016 då man tilldelades den så kallade Glasrikesmiljonen, och valde då att investera hela 4,5 miljoner kronor för att utveckla företaget. En ny hyvel och en fönstercenter-maskin med avancerad programvara köptes in med hjälp av stödet.

Det blev många sömnlösa nätter efter det, berättar Lotta Fransson som är ekonomiansvarig i företaget och syftar på de stora investeringarna som man hoppades skulle ge frukt.

Fick stöd till digitalisering

Året därefter tilldelades Kulturfönster en så kallad affärsutvecklingscheck för digitalisering på 250 000 kronor, ett stöd som finansieras av Tillväxtverket och hanteras av Region Kronoberg. Syftet med digitaliseringscheckarna är att de ska bidra till att företag snabbare kan göra insatser för att digitalisera sin verksamhet.

Med stödet kunde Kulturfönster anställa Percy Svensson för att utveckla digitaliseringen av företaget. Dessutom tog de in en reklambyrå för att hjälpa till att utveckla en digital försäljningsstrategi.

Lars-Gunnar Fransson som är VD för företaget berättar att Glasrikesmiljonen och digitaliseringschecken har gjort det möjligt för dem att fortsätta att växa och utvecklas.

Det här var otroligt avgörande, utan stödet hade vi aldrig vågat investera och våra investeringar hade i så fall fått vänta. Det var avgörande för hela vår verksamhet, säger Lars-Gunnar Fransson.

Framöver är förhoppningen att företaget kan dubblera sin omsättning. Man hoppas kunna slimma produktionen mer och planen är att investera i bland annat lyftredskap för att underlätta arbetet i produktionen.

 Lotta visar upp trä som används till fönsterna.

Rundtur i fabriken.

Fabrikens visningsrum.

Om Glasrikesmiljonen

Glasrikesmiljonen är ett samverkansprojekt mellan Tillväxtverket, Region Kalmar, Region Kronoberg samt Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län. Pengarna ska gå till att investera i utveckling av företag som ligger i någon av Glasrikets kommuner. För att söka Glasrikesmiljonen krävs bland annat att den totala investeringen uppgår till minst fyra miljoner kronor och att företaget har färre än 250 anställda.

Relaterade nyheter

Barnens bästa ska gälla i Kronoberg

18 september 2019

Idag fick regionala utvecklingsnämnden en presentation av den viktiga processen Barnens bästa gäller! i Kronoberg. I processen utvecklar Region Kronoberg och länets kommuner samarbetet med varandra, b...

Företag som vill bli gröna efterlyses

16 september 2019

Samverkansprojektet Cirkulära Kronoberg och Kalmar län efterlyser nu företag och organisationer som vill bli mer hållbara och cirkulära. Projektet erbjuder föreläsningar, workshops och kostnadsfri utb...

Så kan vi minska antalet suicid

13 september 2019

Hur kan vi minska suiciden i samhället? Idag är vi för tysta – vi måste våga fråga! Och det finns hjälp att få för den som mår dåligt. Det var budskapet på internationella suicidpreventiva dagen den 1...

Suicid uppmärksammas på suicidpreventiva dagen 10/9

6 september 2019

Var sjätte timme tar en människa livet av sig i Sverige. Varje dag. Året om. Den 10 september varje år uppmärksammas internationella suicidpreventiva dagen. I Kronoberg bjuder länets suicidpreventiva...