Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

8 januari 2019

Ny onkologavdelning invigd på Centrallasarettet Växjö

Ändamålsenliga och moderna lokaler och nya arbetssätt visades upp när nya onkologavdelning 40 invigdes på Centrallasarettet Växjö tisdagen den 8 januari. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Roland Gustbée (M) invigde lokalerna.

Att gå från fyrbäddsrum till i huvudsak enkelrum är en fråga om patientsäkerhet, vårdhygien och integritet. De nya lokalerna innebär en stor skillnad för patienten och en bättre arbetssituation för medarbetarna, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Efter ombyggnationen består onkologavdelning 40 av tolv enkelsalar och tre dubbelsalar samt nytt dagrum/anhörigrum. Alla fyrasalar är borttagna och antalet toaletter på avdelningen är utökat från åtta till fjorton. Två av de nya enkelrummen är så kallade isoleringsrum med sluss.

Nya arbetssätt

Onkologavdelning 40 är förberett för att i framtiden arbeta med nytt kallelsesystem där patienten kan påkalla vårdpersonalens uppmärksamhet utan att använda larmklockan som ljuder över avdelningen. Det innebär i praktiken att det endast ringer i fickan på den ansvariga personalen, vilket kommer skapa en lugnare miljö.

Administrationen kommer numera att skötas via digitala whiteboards och plattor istället för papper, vilket både sparar tid för medarbetarna samt ökar patientsäkerheten då medarbetaren kan rapportera direkt i journalsystemet.

Onkologavdelning 40 har funnits i samma lokaler sedan år 2001. I maj 2018 fick de lämna lokalerna på grund av ombyggnationen.  

Vi är odelat positiva! Det så så skönt att äntligen få flytta hem till våra egna lokaler igen, säger Katarina Planhammar Hörberg, verksamhetschef för onkologkliniken.

På onkologavdelning 40 vårdas patienter med cancer och patienter med blodsjukdomar. Patienterna flyttar in i de nya lokalerna den 9 januari.

Kontakt

Roland Gustbée (M)

Roland Gustbée (M)

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0733-68 74 14

Katarina Planhammar Hörberg

verksamhetschef onkologkliniken

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 78 51, 0767-20 77 66

Relaterade nyheter

Specialisttandvårdens nya lokaler invigda

22 maj 2019

Under onsdagen invigdes specialisttandvårdens nya lokaler på Centrallasarettet Växjö. Med fler behandlingsrum och ny teknik ska verksamheten skapa bättre patientflöde och erbjuda snabbare behandlingar...

Försenad diagnos av cancer

22 maj 2019

Region Kronoberg anmäler en händelse som skulle kunnat medföra en allvarlig skada enligt Lex Maria.

Hur mår länets barn och ungdomar?

21 maj 2019

Barn och ungdomar upplever att de känner sig ensamma i betydligt större utsträckning jämfört 2003. Det visar en enkätundersökning som Region Kronoberg har gjort i alla länets skolor.

Försenad diagnos av hjärtinfarkt

16 maj 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en händelse där en patient med inflammation av gallblåsan fick en hjärtinfarkt på ett av länets sjukhus.