Fler nyheter
Bilden saknar en alternativtext.

18 februari 2020

Näringslivspolitik = kompetensförsörjning

Näringslivspolitik är idag alltmer synonymt med kompetensförsörjning. Det visar Sydsvenska handelskammarens rapport ”Så utvecklas sydöstra Sverige – en studie av näringslivets tillväxt och produktivitet”.

Rapporten har identifierat tre områden där produktiviteten och tillväxten i sydost kan stärkas: infrastruktur, kompetensförsörjning och omvandling. Sydost är i det här fallet Kronoberg, Kalmar och Blekinge en region med 600 000 invånare, 25 kommuner och nio arbetsmarknadsregioner.

Tillväxt handlar mycket om rätt kompetens som kan skapa värde i våra företag. Högre utbildning, pendlingsmöjligheter och attraktiva miljöer för inflyttning är alla viktiga delar i en god kompetensförsörjning. Ett intressant resultat är hur väl medvetna våra företag är om detta och att de ser sin roll i detta pussel. Man behöver inte bara rekrytera utan även arbeta aktivt med att kompetenshöja den personal man har eller skulle kunna få, menar Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Kronoberg.

I sydost finns det två lärosäten för högre utbildning: Linnéuniversitet och Blekinge tekniska högskola. Lärosätena spelar stor roll för företagens kompetensförsörjning. Knappt hälften av de som rekryteras med eftergymnasial utbildning kommer från lärosätet i det egna länet. Drygt hälften är inflyttare.

Studien är en välkommen analys för vidare diskussion om hur vi kan samverka bättre. Offentlighet, akademi och näringsliv behöver alla se och ta sin roll i det vi kallar kompetensförsörjning. Så kan vi fortsätta se de goda resultat vi har idag i Kronoberg. För det har vi. I mått av sysselsättning, produktivitet och investeringar i FOU ligger Kronoberg i nivå med storstadsregionerna. En position att vara stolt över och att utveckla vidare, säger Christel Gustafsson.

Rapporten har tagits fram i samverkan med Region Kronoberg, Region Kalmar län och Region Blekinge, samt Växjö, Kalmar och Karlskrona kommun.

Till rapporten

Robin Rikardsson

Utredare

Analys och uppföljning

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 84

Relaterade nyheter

Coronavirusets effekter för näringslivet i Kronoberg

31 mars 2020

Många företag har det tufft just nu, och det kan vara svårt att få en överblick av allt som händer under coronakrisen. Därför hjälper Business Region Kronoberg företagare med en daglig lägesuppdaterin...

Lär dig leva, laga mat och måla

31 mars 2020

"Lär dig leva fullt ut" på Grimslövs folkhögskola! Det är en av de sommarkurser som genomförs den 22-26 juni. Andra kurser handlar om bland annat träbearbetning, vegetarisk matlagning, yoga, trädgårds...

AV-Media Region Kronoberg ger stöd till fjärrundervisning

17 mars 2020

Om länets skolor behöver hjälp med fjärrundervisning kan AV-Media Region Kronoberg hjälpa till.

Världens största glaskonferens ställs in

12 mars 2020

Sedan lång tid tillbaka har man planerat för GAS2020 i det småländska Glasriket. Arrangör är föreningen Glass Art Association med säte i USA i samarbete med den svenska projektägaren och Glasbruken.