Fler nyheter
Fotograf: Nobelmuseet, Pernille Tofte Fotograf: Nobelmuseet, Pernille Tofte

31 augusti 2018

Nobel Mot Nya Höjder Markaryd ska inspirerar elever att förändra världen

För första gången invigs en utställning från Nobelmuseet utanför Stockholm. Utställningen Nobel Mot Nya Höjder Markaryd är resultatet av ett unikt samarbete mellan Nobelmuseet, Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg, NIBE och Markaryds kommun. Utställningen vill visa elever hur nyfikenhet på naturvetenskap, teknik och matematik kan förändra världen.

Utställningen visar på lekfullheten och kreativiteten i Nobelpristagarnas arbeten, något som skolelever och alla vi andra kan inspireras av. Utställningen lockade en kvarts miljon besökare i Stockholm – vi hoppas förstås att det ska bli en stor succé även i Markaryd, säger Olov Amelin, museichef Nobelmuseet.

Eleverna får även besöka ett Markarydföretag 

Nobel Mot Nya Höjder Markaryd består av två delar: ett besök på Nobelutställningen och ett besök på en arbetsplats som på något vis använder sig av Nobelpristagarnas kunskaper.

Vår region behöver fler som väljer naturvetenskapliga utbildningar. Nobel Mot Nya Höjder Markaryd är ett unikt sätt att visa eleverna att vägen till att förändra världen både kan vara rolig och spännande, säger Joakim Pohlman (S), ordförande i Region Kronobergs regionala utvecklingsnämnd.

I Markaryd har vi ett fantastiskt bra samarbete mellan näringslivet och kommunen och ett av våra gemensamma mål är att stimulera intresset hos våra skolelever för naturvetenskap, teknik och matematik, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun.

”Kanske har vi en framtida Nobelpristagare i Kronoberg”

Vi är väldigt glada och stolta över Nobelutställningen i Markaryd. Kombinationen av utställningen och vår egen industriella resa visar eleverna på ett konkret sätt hur världen förändras med hjälp av nyfikenhet och kunskap. Vem vet – kanske har vi en framtida Nobelpristagare i Markaryd eller Kronoberg, säger Christel Fritiofsson, IR-ansvarig på NIBE. 

Vad är Maker tour – Mot nya höjder?

Maker tour – Mot nya höjder är ett utbildningskoncept i Kronobergs och Gävleborgs grund- och gymnasieskolor som jobbar för att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Projektets långsiktiga mål är att öka andelen sökande till de naturvetenskapliga utbildningarna men också att skapa samarbetsformer mellan skolan och näringslivet för att säkra länens framtida kompetensförsörjning.

Maker tour – Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg.

Läs mer om Maker tour – Mot nya höjder

Presskontakt

Marcus Brunskog, projektledare Maker tour – Mot nya höjder, Region Kronoberg, 0709-76 10 07
Det här är en e-postadress

Olov Amelin, museichef, Nobelmuseet: Det här är en e-postadress

Relaterade nyheter

Region Kronoberg utreder nytt sjukhus i Växjö

15 januari 2019

Omfattande om- och tillbyggnationer inom det befintliga lasarettsområdet i centrala Växjö de kommande 30 till 40 åren, eller ett helt nytt sjukhus på en helt ny plats. Den frågan vill Region Kronoberg...

Besöksrekord på årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg

14 januari 2019

I dag startade årets upplevelseverkstäder inom vård och omsorg i Ljungby och Växjö. 2400 elever i åk 8 och 150 lärare ska delta. Verkstäderna är igång i två veckor och arrangeras av Vård- och omsorgsc...

Ny livsavgörande metod för snabbare bestämning av sepsisbakteriers behandlingsbarhet

14 januari 2019

Med en ny metod framtagen på mikrobiologen inom Region Kronoberg går det numera att snabbt och säkert bestämma vilken bakterie som ligger bakom en patients blodförgiftning – sepsis – och dessutom inom...

Maker tour – Mot nya höjder flyttar in i ett tredje län: Gotland

21 december 2018

Med hopp om att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik sprider nu Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitet, Länsstyrelsen i Kronobergs län vidare sitt gemensamma utbi...