Fler nyheter
Fotograf: Nobelmuseet, Pernille Tofte Fotograf: Nobelmuseet, Pernille Tofte

31 augusti 2018

Nobel Mot Nya Höjder Markaryd ska inspirerar elever att förändra världen

För första gången invigs en utställning från Nobelmuseet utanför Stockholm. Utställningen Nobel Mot Nya Höjder Markaryd är resultatet av ett unikt samarbete mellan Nobelmuseet, Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg, NIBE och Markaryds kommun. Utställningen vill visa elever hur nyfikenhet på naturvetenskap, teknik och matematik kan förändra världen.

Utställningen visar på lekfullheten och kreativiteten i Nobelpristagarnas arbeten, något som skolelever och alla vi andra kan inspireras av. Utställningen lockade en kvarts miljon besökare i Stockholm – vi hoppas förstås att det ska bli en stor succé även i Markaryd, säger Olov Amelin, museichef Nobelmuseet.

Eleverna får även besöka ett Markarydföretag 

Nobel Mot Nya Höjder Markaryd består av två delar: ett besök på Nobelutställningen och ett besök på en arbetsplats som på något vis använder sig av Nobelpristagarnas kunskaper.

Vår region behöver fler som väljer naturvetenskapliga utbildningar. Nobel Mot Nya Höjder Markaryd är ett unikt sätt att visa eleverna att vägen till att förändra världen både kan vara rolig och spännande, säger Joakim Pohlman (S), ordförande i Region Kronobergs regionala utvecklingsnämnd.

I Markaryd har vi ett fantastiskt bra samarbete mellan näringslivet och kommunen och ett av våra gemensamma mål är att stimulera intresset hos våra skolelever för naturvetenskap, teknik och matematik, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun.

”Kanske har vi en framtida Nobelpristagare i Kronoberg”

Vi är väldigt glada och stolta över Nobelutställningen i Markaryd. Kombinationen av utställningen och vår egen industriella resa visar eleverna på ett konkret sätt hur världen förändras med hjälp av nyfikenhet och kunskap. Vem vet – kanske har vi en framtida Nobelpristagare i Markaryd eller Kronoberg, säger Christel Fritiofsson, IR-ansvarig på NIBE. 

Vad är Maker tour – Mot nya höjder?

Maker tour – Mot nya höjder är ett utbildningskoncept i Kronobergs och Gävleborgs grund- och gymnasieskolor som jobbar för att öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Projektets långsiktiga mål är att öka andelen sökande till de naturvetenskapliga utbildningarna men också att skapa samarbetsformer mellan skolan och näringslivet för att säkra länens framtida kompetensförsörjning.

Maker tour – Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Tekniska museet, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg.

Läs mer om Maker tour – Mot nya höjder

Presskontakt

Marcus Brunskog, projektledare Maker tour – Mot nya höjder, Region Kronoberg, 0709-76 10 07
Det här är en e-postadress

Olov Amelin, museichef, Nobelmuseet: Det här är en e-postadress

Relaterade nyheter

Stabil läkarbemanning genom aktiv samverkan, prisat på kvalitetsvecka

16 november 2018

När Region Kronoberg idag avslutade sin årliga kvalitetsvecka delades 2018-års kvalitetspris ut till vuxenpsykiatrin för deras lyckade arbete med att bli oberoende av hyrläkare.

Kronobergs elever säljer solcellsandelar för en bättre värld

15 november 2018

Under vintern och våren kommer elever i Kronoberg att sälja andelar i solceller som kommer monteras vid en skola i Thailand för att förbättra skolgången för elever på andra sidan jorden.

Ljusare framtid med många ST-läkare i Region Kronoberg

13 november 2018

Inom vissa läkarspecialiteter är det just nu svårt att rekrytera nya medarbetare till Region Kronoberg – till exempel inom primärvården och gyn/obstetrik. Men långsiktigt ser det bättre ut. Vårdcentra...

IT-avbrottet 21 september 2018

8 november 2018

Nu har det första arbetet med att samla in information, sammanställa och analysera det som skedde i samband med IT-driftstörningen den 21 september avslutats. Erfarenheter och kunskap från händelsen k...