Fler nyheter

16 maj 2018

Ny regional syn på stöd till Kronobergs landsbygd

Regionala utvecklingsnämnden beslutade idag att arbeta vidare med ett Regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län till 2020. Region Kronoberg har sedan 2016 arbetat för att stödet ska nå fler, anpassas efter de förutsättningar som finns på landsbygden idag och bidra till en hållbar ortsutveckling.

Samhällsservicen ska vara god oavsett var i Kronoberg man bor. Därför satsar vi nu vidare på att förbättra serviceutvecklingen i länet, säger regionala utvecklingsnämndens ordförande Joakim Pohlman (S).

Med ny teknik och höga klimatkrav sker idag förändringar i hur vi handlar mat, besöker offentliga institutioner eller tankar våra fordon. 

Med ett nytt program vill vi vara med och driva den utvecklingen snarare än att bevara befintliga strukturer. Vi vill skapa möjligheter att utveckla service som är bärkraftig över tid och bidrar till regional utveckling, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Region Kronoberg arbetar på flera sätt för en levande landsbygd. 2015 tog Region Kronoberg, som regionalt tillväxtansvarig myndighet, över ansvaret för servicefrågorna från Länsstyrelsen Kronoberg. Ansvaret innefattar:

  • Regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län och
  • Delar av stödet till kommersiell service där stöd lämnas som investeringsbidrag, servicebidrag, särskilt driftstöd och hemsändningsbidrag.

Regeringen har gett Region Kronoberg ett erbjudande att förlänga arbetet för ett nytt regionalt serviceprogram till och med 2020. 2016-2018 har projektet Stärkt serviceutveckling i Kronobergs län genomförts. Alla Kronobergs kommuner, länsstyrelsen och ett antal kommersiella och lokala aktörer har deltagit i projektet. De som berörs ska få möjlighet att påverka det nya serviceprogrammet som ska vara klart i höst.

Kontakt

Joakim Pohlman (S)

Ledamot i regionfullmäktige

Joakim är också ersättare i regionstyrelsen, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Grimslövs folkhögskolas styrelse.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0703-31 23 00

Christel Gustafsson

Regional utvecklingsdirektör

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Relaterade nyheter

2,1 miljoner till utveckling av kultur i Kronoberg

24 maj 2018

Kulturrådet har beslutat om 2,1 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i Kronoberg. 5 projekt relaterade till Kronoberg fick sin ansökan beviljad.

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...