Fler nyheter

19 december 2017

Region Kronoberg tar ytterligare ett steg för bredbandsutbyggnaden i länet

År 2020 ska 98 procent av länets hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Idag fattade regionstyrelsen beslut om en avsiktsförklaring som länets kommuner är välkomna att dela och aktivt delta i.

Förra året kom länets kommunstyrelsepresidier och regionstyrelsens presidium överens om att ta en fram en modell för bredbandsutbyggnad. Länets kommuner har ett stort ansvar för utbyggnaden i tätorter och de har en viktig lokal roll för samordning och överblick över de lokala bredbandsnäten. Men tillsammans med Region Kronoberg är förhoppningen att genom den gemensamma avsiktsförklaringen hitta strukturerna för länets bredbandsutbyggnad och för att stimulera investeringar i Kronobergs digitala infrastruktur.


Välfärden och samhällsservicen ska vara god oavsett var i Kronoberg man bor och näringslivet ska ha goda möjligheter att verka i hela länet. För att åstadkomma detta är satsningar på ökad utbyggnad av snabbt och tillförlitligt bredband viktigt, säger Anna Fransson (S) regionstyrelsens ordförande.

Kronoberg tar nu ytterligare steg för att bli helt uppkopplat. Jag hoppas att alla kommuner i länet väljer att skriva på avsiktsförklaringen så att vi tillsammans kan arbeta vidare mot ett digitalt Kronoberg, säger Joakim Pohlman (S) ordförande för regionala utvecklingsnämnden.

För att visa på särskilt intressanta områden för utbyggnaden av fast bredbandsstruktur har Region Kronoberg tillsammans med Region Jönköpings län och Regionförbundet i Kalmar län tagit fram en analys. När analysen presenterats kommer det att finnas bra kunskapsunderlag för den fortsatta bredbandsutbyggnaden i länet. 

Fakta:

Fördelningen 2016-10-01 när det gäller nätägare i Kronobergs län är ca 69 % kommunala bredbands- och energibolag och 31 % privata aktörer såsom byanätsföreningar och större privata bredbandsaktörer (Källa: PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2016).

Kontaktpersoner:

Anna Fransson (S)

Ordförande regionstyrelsen. Gruppledare för socialdemokraterna.

Anna är även ledamot i regionfullmäktige, ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott, ledamot i valberedningen, ledamot i organisationsutskottet, 1:e vice ordförande i regionstyrelsens personalutskot...

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 85 83, 0706-20 44 45

Joakim Pohlman (S)

Ledamot i regionfullmäktige

Joakim är också ersättare i regionstyrelsen, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Grimslövs folkhögskolas styrelse.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0703-31 23 00

Relaterade nyheter

2,1 miljoner till utveckling av kultur i Kronoberg

24 maj 2018

Kulturrådet har beslutat om 2,1 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i Kronoberg. 5 projekt relaterade till Kronoberg fick sin ansökan beviljad.

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...