Fler nyheter

20 mars 2018

Nytt samarbete med Nobelmuseet i Kronoberg

Mot nya höjder är stolta över att utställningen Experiment visas i Kronoberg till hösten inom ramen för ett nytt samarbete med Nobelmuseet.

Mot nya höjder har lockat tusentals elever till utställningarna och Makerverkstäderna ToyTech och Teknik – då, nu och imorgon. Tillsammans med Nobelmuseet vill vi fortsätta på samma spår och skapa en ny mötesplats för länets elever där intresset för naturvetenskap, teknik och matematik får fortsätta gro, säger Marcus Brunskog, nationell samordnare för Mot nya höjder, Region Kronoberg.

Nyfikenhet beskrivs ofta som en viktig ingrediens hos Nobelpristagare. Givetvis krävs mycket mer, men att stimulera intresset och visa möjligheter för unga elever är en nyckel.

Nobelmuseet är stolta och glada över att få samarbeta med Region Kronoberg i projektet Mot nya höjder. Vår utställning Experiment visar på lekfullheten och kreativiteten i Nobelpristagarnas arbeten, något som skolelever och alla vi andra kan inspireras av. Utställningen lockade en kvarts miljon besökare i Stockholm, vi hoppas förstås att det ska bli en stor succé även i Markaryd, säger Olov Amelin, museichef Nobelmuseet.

Utställningen kommer till Markaryd

Mötesplatsen kommer att vara i Markaryd där det världsomspännande företaget NIBE Industrier AB och Markaryds kommun är viktiga partners.

För oss är det viktigt att skapa förutsättningar där unga elevers idéer och nyfikenhet får liv, låta intresset och kunskapen växa för ämnen som vi på NIBE har behov av i framtiden. Till syvende och sist handlar det om att möta våra och länets stora utmaning med kompetensförsörjning, säger Christel Fritiofsson, IR-ansvarig NIBE.

I Markaryds kommun ser kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) och oppositionsrådet Joakim Pohlman (S) fram emot att ta över stafettpinnen efter mötesplatserna i Växjö och Huseby.

Skolutveckling är en stor och viktig fråga för både Markaryds kommun och för hela Kronoberg och de båda förtroendevalda ser det här som en möjlighet att välkomna elever från länets alla hörn.

Mot nya höjder vill öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Vi vill också hitta mötesplatser och former för samarbete mellan skola och näringsliv. Två mål som tillsammans är en förutsättning för Kronobergs framtida kompetensförsörjning. Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, GoTech och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Huvudägare för projektet är Region Kronoberg.

Kontakt

Joakim Pohlman (S)

Ledamot i regionfullmäktige

Joakim är också ersättare i regionstyrelsen, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Grimslövs folkhögskolas styrelse.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0703-31 23 00

Markus Brunskog

Projektledare Mot nya höjder

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-76 10 07

Relaterade nyheter

2,1 miljoner till utveckling av kultur i Kronoberg

24 maj 2018

Kulturrådet har beslutat om 2,1 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i Kronoberg. 5 projekt relaterade till Kronoberg fick sin ansökan beviljad.

Folktandvården lanserar nytt verktyg i kampen mot karies

22 maj 2018

Folktandvården Sverige lanserar i dag ett nytt mobilspel för barn. Appen Rocka munnen innehåller både spel och timer och ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

Region Kronoberg fortsätter att skörda ekologiska framgångar

21 maj 2018

När EkoMatCentrum under måndagen presenterade den senaste rankningen av landets regioner och kommuner avseende högst andel ekologiska inköp, placerade sig Region Kronoberg återigen i toppen. En placer...

Ny IT- och digitaliseringschef i Region Kronoberg

21 maj 2018

IT och digitalisering är ett centralt och viktigt område inom Region Kronoberg och i höst tillträder Peter Bergehamn som ny IT- och digitaliseringschef. Peter arbetar idag som IT-chef för Växjö kommun...