Fler nyheter

20 mars 2018

Nytt samarbete med Nobelmuseet i Kronoberg

Mot nya höjder är stolta över att utställningen Experiment visas i Kronoberg till hösten inom ramen för ett nytt samarbete med Nobelmuseet.

Mot nya höjder har lockat tusentals elever till utställningarna och Makerverkstäderna ToyTech och Teknik – då, nu och imorgon. Tillsammans med Nobelmuseet vill vi fortsätta på samma spår och skapa en ny mötesplats för länets elever där intresset för naturvetenskap, teknik och matematik får fortsätta gro, säger Marcus Brunskog, nationell samordnare för Mot nya höjder, Region Kronoberg.

Nyfikenhet beskrivs ofta som en viktig ingrediens hos Nobelpristagare. Givetvis krävs mycket mer, men att stimulera intresset och visa möjligheter för unga elever är en nyckel.

Nobelmuseet är stolta och glada över att få samarbeta med Region Kronoberg i projektet Mot nya höjder. Vår utställning Experiment visar på lekfullheten och kreativiteten i Nobelpristagarnas arbeten, något som skolelever och alla vi andra kan inspireras av. Utställningen lockade en kvarts miljon besökare i Stockholm, vi hoppas förstås att det ska bli en stor succé även i Markaryd, säger Olov Amelin, museichef Nobelmuseet.

Utställningen kommer till Markaryd

Mötesplatsen kommer att vara i Markaryd där det världsomspännande företaget NIBE Industrier AB och Markaryds kommun är viktiga partners.

För oss är det viktigt att skapa förutsättningar där unga elevers idéer och nyfikenhet får liv, låta intresset och kunskapen växa för ämnen som vi på NIBE har behov av i framtiden. Till syvende och sist handlar det om att möta våra och länets stora utmaning med kompetensförsörjning, säger Christel Fritiofsson, IR-ansvarig NIBE.

I Markaryds kommun ser kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) och oppositionsrådet Joakim Pohlman (S) fram emot att ta över stafettpinnen efter mötesplatserna i Växjö och Huseby.

Skolutveckling är en stor och viktig fråga för både Markaryds kommun och för hela Kronoberg och de båda förtroendevalda ser det här som en möjlighet att välkomna elever från länets alla hörn.

Mot nya höjder vill öka elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Vi vill också hitta mötesplatser och former för samarbete mellan skola och näringsliv. Två mål som tillsammans är en förutsättning för Kronobergs framtida kompetensförsörjning. Mot nya höjder drivs av Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, GoTech och Länsstyrelsen i Kronobergs län. Huvudägare för projektet är Region Kronoberg.

Kontakt

Joakim Pohlman (S)

Ledamot i regionfullmäktige

Joakim är också ersättare i regionstyrelsen, ordförande i regionala utvecklingsnämnden och ordförande i Grimslövs folkhögskolas styrelse.

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0703-31 23 00

Markus Brunskog

Projektledare Mot nya höjder

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0709-76 10 07

Relaterade nyheter

Kronobergaren reser gärna längre för att få bra vård

18 juli 2018

I Kronoberg anser 87 procent av invånarna att det är bra att enstaka sjukhus specialiserar sig på vissa operationer och 91 procent av de som bor i Kronoberg ställer sig positiva till samarbete inom hä...

Uppmaning: undvik uttorkning på grund av värme

17 juli 2018

Ihållande värme kan medföra hälsorisker för alla. Särskilt utsatta är äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning, men även små barn, gravida och personer som tar medicin. Region Krono...

Vuxenpsykiatrin inom Region Kronoberg satsar på hälsofrämjande arbete

17 juli 2018

Alla ska ha möjlighet att gå till vårdcentralen och ta hand om sin hälsa, men för vissa patienter med psykisk sjukdom är det inte så enkelt. De har oftast mycket sämre resurser för att ta hand om sin...

Budgettillskott leder till fler doktorander

5 juli 2018

Regionstyrelsens budgettillskott med 2,5 miljoner forskningskronor i februari har gjort det möjligt att anställa fyra doktorander via FoU Kronoberg. Samtliga är medarbetare i Region Kronoberg och som...