Fler nyheter

25 juli 2019

Ökat söktryck till sommarens praktikplatser i Region Kronoberg

Region Kronoberg har i år tagit emot 293 ansökningar till sommarens 70 praktikplatser. Det är en ökning med 133 sökande sedan förra året. Många av tidigare års praktikanter jobbar idag inom regionen, så sommarpraktikanterna är en viktig rekryteringsbas.

Louise Erlandsson, HR-specialist i Region Kronoberg, tycker att sommarpraktik är ett av de bästa sätten att jobba strategiskt och långsiktigt med rekrytering.

Vi får möjlighet att ge en positiv bild av Region Kronoberg som en attraktiv och tänkbar framtida arbetsgivare, där vi kan erbjuda ungdomar en meningsfull sysselsättning. Det kan annars vara svårt att hitta sommarjobb när man är under 18 år.

Sommarpraktik erbjuds de elever som går första eller andra året på gymnasiet. I år finns platser i Växjö och Ljungby inom hälso-och sjukvården, kost och restauranger, vårdadministration, lokalvård och läkemedelsenheten. Sommarpraktikanternas arbetsuppgifter varierar beroende på vilken placering de fått. Det kan vara att hjälpa till med lättare vårdarbete, som att bädda sängar, fylla på förråd och flytta patienter, eller att diska, sköta avdelningskök, göra sallader, hjälpa till att laga mat, prata med patienterna, städuppgifter, arkivering med mera.

Annonserna läggs ut på Offentliga jobb där den sökande får välja vilken period de vill jobba och där de kan välja jobb inom service eller hälso- och sjukvården. Varje period är 4 veckor, vecka 25-28 respektive 29-32.

Platserna lottas ut men vi har fått ok att prioritera till exempel hotell- och restaurangprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet. I år finns det dock praktikanter i vår verksamhet från de flesta gymnasieutbildningar, så vi har en spridning, säger Louise.

För att locka sökande i år har Region Kronoberg varit mer aktiva och besökt årskurs ett på vård- och omsorgsprogrammet i länets gymnasieskolor samt deltagit på Växjölöftets jobbmässa och Sunnerbogymnasiets sommarjobbsmässa.

Det verkar har gett resultat eftersom vi har ett ökat söktryck på praktikplatserna i sommar, säger Louise.

Flera av tidigare års sommarpraktikanter jobbar idag i de olika verksamheterna. På kirurgavdelning 6 på Lasarettet Ljungby jobbar till exempel totalt fem stycken undersköterskor och sjuksköterskor som börjat sin bana i Region Kronoberg som sommarpraktikanter. Kost och restauranger har i år anställt några sommarvikarier som var sommarpraktikanter förra året.

Det tyder på att det är en bra väg in i organisationen!

Kontakt

Louise Erlandsson, HR-specialist, Region Kronoberg
Telefon: 070- 280 00 68

Relaterade nyheter

Främmande material i luftvägarna misstolkades som KOL

21 augusti 2019

Region Kronoberg har gjort en Lex Maria anmälan angående en hän-delse där en patient i samband med ett besök hos tandläkare fick ner avtrycksmassa (siliconmaterial) i luftvägarna.

Anställda lättar på gasen och sparar både pengar och utsläpp

21 augusti 2019

Närmare 100 personer på kommunala arbetsplatser runt om i Kronobergs län har under året gått utbildning i sparsam körning. Nu fortsätter projektet Res Grönt i Gröna Kronoberg sina utbildningsinsatser.

Rekordmånga besökare på regionalt Scensommar

15 augusti 2019

Åtta veckor med Scensommar avslutades igår kväll i Linnéparken med Molly Sandén och en rekordpublik på runt 13 000. I och med sommarens sista konsert visar siffrorna att det totala antalet besökare på...

Medarbetare i Region Kronoberg får testa klimatsmartare resor

29 juli 2019

38 procent av Region Kronobergs medarbetare tar bilen till jobbet – en låg siffra jämfört med många andra arbetsplatser i Kronoberg. Under 2019 och 2020 kommer medarbetare som tar bilen till jobbet at...