Bilden saknar en alternativtext.

17 mars 2020

Operationer inställda i Region Kronoberg

På grund av hög sjukfrånvaro i flera verksamheter på sjukhusen har Region Kronoberg beslutat att ställa in planerade operationer som inte är nödvändiga. Nu provtas personal för covid-19 för att minska sjukfrånvaron i vården.

De icke nödvändiga operationerna ställs in under denna veckan, med undantag för ögonoperationer samt endoskopier. Även mammografiscreening är inställt under vecka 12 till och med 14.

– Det är många som är hemma och är sjuka. Den personal som är på plats behövs för de akuta flödena, säger Rickard Claesson, biträdande sjukhuschef.

Samtidigt har regionen påbörjat provtagning av den egna personalen. En medarbetare i vården med en lättare förkylning som egentligen skulle kunna arbeta har då möjlighet att gå tillbaka i arbete tidigare efter ett negativt prov och slippa vänta tills besvären släppt och två dagar till.

– Vi prioriterar personer som arbetar patientnära. Vi har inlett det här arbetet nu, planen är att växla upp så att till exempel personal inom äldreomsorgen också har möjlighet att bli provtagna, säger regiondirektör Martin Myrskog.

Besök inte vården med symtom

Även en del annan verksamhet är inställd, såsom gruppaktiviteter inom primärvård och rehabilitering, och drop in-mottagning på vårdcentraler.

– Det viktigaste budskapet vi har till invånarna just nu är att inte gå på planerade besök i vården som inte är nödvändiga om man har förkylningssymtom eller andra nytillkomna luftvägsbesvär. Boka istället om besöket, säger Martin Myrskog.

Är man osäker på om besöket är nödvändigt ska man kontakta sin mottagning. Även om besök avbokas inom 24 timmar kommer inte patienten att debiteras.

Generellt gäller förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma om man har förkylningssymtom.

Martin Myrskog

Regiondirektör