Fler nyheter
Annika Petersson och Kim Ekblom. Annika Petersson och Kim Ekblom.

19 november 2019

Prover kan kontrolleras 25 gånger snabbare enligt ny metod

Annika Petersson och Kim Ekblom vid Region Kronoberg har infört en ny metod som minskar tiden för kvalitetskontroller av blodgivarplasma från dagens omkring 25 minuter till 60 sekunder.

Annika Petersson och Kim Ekblom arbetar som verksamhetschef respektive biträdande verksamhetschef vid klinisk kemi och transfusionsmedicin, och har nyligen fått sin forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Transfusion.

Studien handlar om hur man kan snabba upp de kvalitetskontroller som görs på blodcentralen. För att undvika biverkningar vid plasmatransfusion så måste antalet röda blodkroppar vara så lågt som möjligt. Den vanligaste metoden för att kontrollera blodproverna är att räkna blodkropparna i mikroskop, något som både tar tid och kräver utbildning.

Idag tar det mellan 20 till 25 minuter att kontrollera ett prov i mikroskop. Men med hjälp av den nya metoden kan man räkna blodkropparna på mellan 30 sekunder till en minut, vilket alltså innebär en stor tidsbesparing.

Vi har i vårt forskningsarbete visat att man kan automatisera kvalitetskontrollerna. Tiden som frigörs kan man då omfördela till annat, exempelvis kvalitetsarbete eller att tappa blodgivare, säger Annika Petersson.

Vi är så glada över att ha framstående medarbetare i Region Kronoberg som bedriver forskning som kommer våra patienter till gagn. Den nya metoden innebär ett jättekliv i tidsvinst, vilket innebär att tid frigörs till annat, kommenterar Roland Gustbée, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

Kim Ekblom

Överläkare, klinisk kemi och transfusionsmedicin

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 74 50

Relaterade nyheter

Kraftsamling för att tillverka skyddsutrustning

2 april 2020

Runtom pågår just nu tillverkning av skyddsvisir, som är en bristvara, för användning i vården. 3D-skrivare går varma och gamla overhead-papper kommer till användning.

Vårdbesök för patienter över 70 år ställs in

1 april 2020

Från och med måndag den 6 april skjuter Region Kronoberg upp alla mottagningsbesök som kan vänta för personer över 70 år. Det gäller besök i hela vården så som sjukhusen, vårdcentraler, tandvård och p...

Klamydiapinnar löser materialbrist vid coronaprovtagning

27 mars 2020

Bristen på provtagningspinnar är en av utmaningarna kopplade till coronapandemin. Därför funderade personalen på klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge på andra lösningar, och testade att använda de...

Region Kronoberg anmäler nervskada under operation

26 mars 2020

En patient opererade gallan på ett av länets sjukhus. Operationen blev långvarig och efteråt visade patienten tecken till nedsatt kraft i höger arm. Nu anmäls det inträffade till Inspektionen för vård...