Fler nyheter
Annika Petersson och Kim Ekblom. Annika Petersson och Kim Ekblom.

19 november 2019

Prover kan kontrolleras 25 gånger snabbare enligt ny metod

Annika Petersson och Kim Ekblom vid Region Kronoberg har infört en ny metod som minskar tiden för kvalitetskontroller av blodgivarplasma från dagens omkring 25 minuter till 60 sekunder.

Annika Petersson och Kim Ekblom arbetar som verksamhetschef respektive biträdande verksamhetschef vid klinisk kemi och transfusionsmedicin, och har nyligen fått sin forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Transfusion.

Studien handlar om hur man kan snabba upp de kvalitetskontroller som görs på blodcentralen. För att undvika biverkningar vid plasmatransfusion så måste antalet röda blodkroppar vara så lågt som möjligt. Den vanligaste metoden för att kontrollera blodproverna är att räkna blodkropparna i mikroskop, något som både tar tid och kräver utbildning.

Idag tar det mellan 20 till 25 minuter att kontrollera ett prov i mikroskop. Men med hjälp av den nya metoden kan man räkna blodkropparna på mellan 30 sekunder till en minut, vilket alltså innebär en stor tidsbesparing.

Vi har i vårt forskningsarbete visat att man kan automatisera kvalitetskontrollerna. Tiden som frigörs kan man då omfördela till annat, exempelvis kvalitetsarbete eller att tappa blodgivare, säger Annika Petersson.

Vi är så glada över att ha framstående medarbetare i Region Kronoberg som bedriver forskning som kommer våra patienter till gagn. Den nya metoden innebär ett jättekliv i tidsvinst, vilket innebär att tid frigörs till annat, kommenterar Roland Gustbée, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

Kim Ekblom

Överläkare, klinisk kemi och transfusionsmedicin

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 74 50

Relaterade nyheter

Ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken

10 januari 2020

Sedan 1 januari är Christian Möller ny chefläkare på rättspsykiatriska regionkliniken.

Bristande uppföljning av sårskada efter trafikolycka anmäls enligt Lex Maria

10 januari 2020

En patient fick efter en trafikolycka en stor sårskada på benet. Skadan följdes inte upp på adekvat sätt på länets sjukhus, vilket nu anmäls enligt Lex Maria.

Regionerna i Småland och EU storsatsar på skog och trä

20 december 2019

Tre projekt inom skog och trä har beviljats finansiering av EU:s strukturfonder och regionerna. Projekten ger möjligheter att göra betydande insatser inom kompetensutveckling och mångbruksföretagare m...

Ålderspensionärer i Kronoberg bäst i Sverige på att vaccinera sig mot influensa

20 december 2019

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att fram till och med 15 december hade 60 procent av ålderspensionärerna i Kronobergs län vaccinerat sig mot årets säsongsinfluensa. Av de regioner som rappor...