6 februari 2020

Provtagning av patient med luftvägsbesvär i Kronobergs län

En person i Kronobergs län har testats för coronavirus 2019-nCoV. Personen har luftvägsbesvär och har varit i Kina under inkubationstiden, dock inte i Hubeiprovinsen. Personen är inte allvarligt sjuk och befinner sig i hemmet i väntan på provsvar. Provsvaret beräknas komma fredag eftermiddag.

Med anledning av gällande falldefinition för provtagning och efter samråd med Folkhälsomyndigheten har personen provtagits på akutmottagningen i Växjö för säkerhets skull, även om risken bedöms som liten att vederbörande ska vara smittad, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Genom att följa de nationella och lokala riktlinjer som finns har Region Kronoberg god beredskap för att hantera misstänkta fall av coronavirus 2019-nCoV.

Hittills finns ett fall av bekräftat coronavirus i Sverige och risken för smittspridning i samhället bedöms av Folkhälsomyndigheten som mycket låg. I samband med importfall kan enstaka fall förekomma innan smittan stoppas.

Den som har rest i Kina men känner sig frisk vid hemkomst behöver inte kontakta sjukvården. Får man symtom ska man kontakta sjukvården via telefon, till exempel via 1177 Vårdguiden.

Om coronavirus 2019-nCoV på 1177 Vårdguiden

Frågor och svar om coronavirus 2019-nCoV, Folkhälsomyndigheten