Bilden saknar en alternativtext.

4 mars 2020

Provtagningstält på plats vid sjukhuset i Växjö

För att öka kapaciteten för provtagning av det nya coronaviruset, covid-19, har ett provtagningstält satts upp vid Centrallasarettet Växjö.

Tältet är placerat i anslutning till ett av slussrummen på infektionsklinikens mottagning. Det ska tas i bruk under torsdagen.

Provtagning är endast för tidsbokade besök efter kontakt med 1177.

Det finns i dag fyra rum som kan användas för provtagning. Problemet är att de måste vädras ut i två timmar innan nästa patient kan tas in. Tältet behöver inte vädras ut på samma sätt så det här ökar provtagningskapaciteten, säger Christian Granberg, verksamhetschef på infektionskliniken.

Sedan Folkhälsomyndigheten utökat området för provtagning vid misstänkt smitta till hela norra Italien så har antalet provtagningar ökat.

På torsdag byter dessutom verksamheterna på akutgeriatrisk avdelning 13 och avdelning infektionsavdelning 17 plats, för att infektionskliniken ska få fler ingångar utifrån.

Det är för att kunna ta in misstänkta eller positiva fall av covid-19 som behöver sjukhusvård på ett smidigt sätt, säger Christian Granberg.

Christian Granberg

Verksamhetschef, infektionskliniken